Nieuws

samen/uit/thuis is een succes

‘Het publiek een live-ervaring aanbieden en de artiesten een podium geven.’ Zo formuleerde zangeres Cora Burggraaf het doel van het boekingsplatform samen/uit/thuis, dat afgelopen zomer mede door haar werd opgericht. Het blijkt een succes, want de honderdste boeking komt in zicht. Ook na de coronacrisis zal samen/uit/thuis een plaats hebben binnen het culturele aanbod.

Cora Burggraaf op een foto van samen/uit/thuis. (© Merlijn Doomernik)

De afstand tussen musici en publiek is door de oprichting van samen/uit/thuis aanzienlijk verkleind. Via de website kunnen artiesten worden geboekt voor een optreden bij iemand thuis. Of in de binnentuin, bij de buren, als cadeautje; de mogelijkheden zijn bijna onbeperkt. Instrumentalisten zitten in het aanbod, maar ook bekende zangers, onder wie Cora Burggraaf, één van de oprichters, Esther Kuiper, Ekaterina Levental, Charlotte Houberg en de zangeressen van het Bleke Rozen Ensemble.

Het platform rekent vaste, heldere tarieven en biedt fair practice-honorering voor de artiesten. Wie een boekingsaanvraag doet, wordt in contact gebracht met de zanger of de musicus. Er is veel mogelijk in overleg. Voor binnenoptredens is een ruime woonkamer wenselijk, maar het kan ook in de tuin als het weer meezit. En natuurlijk: zolang er coronamaatregelen gelden, moeten die gehandhaafd kunnen worden, zo staat op de website.

In een interview kort na de start van samen/uit/thuis vertelde Cora Burggraaf wat het voor artiesten betekent om directe toegang tot het publiek te hebben. ‘Toch wel gek, dat ik zo weinig direct contact heb met de mensen die mij zouden willen horen. Dat contact kan nu gemaakt worden dankzij samen/uit/thuis. Ik ben zelf de laatste jaren steeds meer kleine, intieme voorstellingen gaan geven.’

Het platform, dat begon als initiatief om werkloos geworden artiesten in de coronacrisis de kans te geven op te treden en geld te verdienen, blijkt een succes. De honderdste boeking komt in zicht en met de hopelijk aanstaande verruiming van de mogelijkheden zijn er weer meer kansen om optredens te organiseren in huis- of werkverband.

Ook als zalen en theaters weer open kunnen, ziet samen/uit/thuis mogelijkheden in de eigen aanpak. ‘De intimiteit en persoonlijke noot van een privéoptreden wordt enorm gewaardeerd. Dit is een wezenlijk andere ervaring dan het bijwonen van een optreden in een zaal’, aldus de initiatiefnemers.

Met hulp van het Prins Bernhard Cultuurfonds is zendtijd ingekocht bij NPO Radio 4. Sinds 29 maart is er twee weken lang een radiospotje voor samen/uit/thuis te horen. Op de website staan alle deelnemende musici met transparante tarieven en voorwaarden.

Vorig artikel

Kamerorkest streamt Johannes-Passion

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Albert, Tony en Jessye

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.