Nieuws

Cité de l’Opera: Albert, Tony en Jessye

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 290.

Geen zang zonder piano
Gisteren was het Internationale Pianodag. Goed moment om ook het werk van de liedbegeleiders – waarvan Nederland er veel heeft – in de aandacht te zetten.

Jarig
De Londense Royal Albert Hall viert deze week zijn 150-jarig bestaan. Vooral dankzij de BBC Proms staan er geregeld bekende vocale solisten, die zich door de tv-uitzendingen wereldwijd kunnen laten horen.

Baas boven baas
Het Bolshoi is echter nog veel ouder.

Mezzo zingt castraat
Giusto Fernando Tenducci was een Italiaanse castraatzanger die een groot deel van zijn leven in Londen en in Dublin doorbracht. Volgens de autobiografie van Casanova was Tenducci vader van twee kinderen. Tara Erraught bracht zijn muziek tot leven op cd.

Vooral doorgaan
In een tijd dat nadenken over concerten met mensen in de zaal vooral buikpijn oproept, is de BBC Proms optimistisch. Op 30 juli begint het jaarlijkse muziekfestival. Met publiek.

Ring-deel
De opera van Göteborg streamt op woensdag 31 maart de complete Siegfried van Wagner, opgenomen in 2020. De stream is gratis te bekijken.

Klappen voor de journalisten
Willemijn Mooij, directeur van de Nederlandse Bachvereniging, spreekt zich uit tegen de ruimte die bepaalde kerken nemen om toch grote bijeenkomsten te houden.

Wagner in het landhuis
Stephen Fry spreekt over Wagners Tristan und Isolde. De opera wordt komende zomer semiconcertant opgevoerd in Glyndebourne. Simon O’Neill en Miina-Liisa Värelä zingen de hoofdrollen. Fry legt uit hoe de magie van het stuk werkt: ‘When the prelude to Tristan und Isolde begins I am taken to somewhere else.’

Duo in Londen
Debussy, Fauré en Schubert stonden op het programma van het duo Julius Drake en Ian Bostridge. De video van het optreden in Wigmore Hall geeft een close beeld van de expressieve tenor.

Kat voor comte
Kattenfimpjes komen er bij Cité niet in, zelfs niet als de kat een aria uit Rigoletto kan zingen. Een kattenfoto kan nog net, zeker als die kat werkt aan de enscenering van Le comte Ory, vanaf 2 juli bij Garsington Opera.

Tijd voor passie
In de ruime akoestiek van een lege Laurenskerk in Rotterdam zong het Laurens Collegium een onbekende Passion nach dem Evangelisten Johannes van Christoph Demantius.

Herinnering
Jessye Norman was in 1994 live in Lincoln Center. Ze bracht een bezoekje aan de herberg van Lillas Pastia.

Divers initiatief
Er is een initiatief om de sociaal-economische diversiteit in de cultuur te vergroten.

Boekje lezen
Niet alleen de muzikaal leider van het Royal Opera House leest graag Nederlandse boeken. Ook de net benoemde chef van het London Symphony Orchestra weet nu dat alles met Bach begint. Zijn commentaar: ‘This book seems to be written by a stroopwafel.’

Vorig artikel

samen/uit/thuis is een succes

Volgend artikel

Belvedere-concours vindt plaats in Erfurt

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.