Buitenlands nieuwsNieuws

Scottish Opera maakt opera voor baby’s

De Scottish Opera heeft een operavoorstelling in elkaar gedraaid die speciaal bestemd is voor baby’s tussen de zes en achttien maanden oud. Onderzoek naar de gunstige invloed van klassieke muziek op baby’s is deels aanleiding van de productie.

Promotieplaat van Baby O (foto: www.scottishopera.org.uk).

In Baby O, zoals de experimentele productie heet, krijgen baby’s een half uur lang tal van geluiden te horen, uitgevoerd door solisten van het Schotse operahuis. Een duidelijk verhaal is er niet, het gaat om de geluiden. Eendjes, bijtjes, water: er komt van alles voorbij, ondersteund door poppenspel.

Het operahuis wil met het project de geijkste operavorm doorbreken. ,,We geloven dat Baby O kan laten zien hoe krachtig en flexibel een kunstvorm is”, zei educatief directeur Jane Davison tegenover persbureau Deadline.

Een andere aanleiding is recent onderzoek naar de invloed van muziek op baby’s. Volgens onderzoekers kan muziek het IQ en de gezondheid van baby’s verbeteren. Het operahuis hoopt met het project bij te dragen aan de voortgang van dergelijke research.

Er werd al een proef gehouden, die volgens Davison goed verliep. ,,We hadden gedacht dat het rumoerig zou zijn, maar we waren verrast en blij dat we allemaal blije uitdrukkingen op de kleine gezichtjes zagen.”

De Scottish Opera gaat de komende tijd met het project een tournee maken. In april en mei doet het diverse locaties in Edinburgh, Aberdeen en Inverness aan.

Vorig artikel

Villazón gaat Werther regisseren

Volgend artikel

Youtube-portret: Rolando Villazón

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.