Nieuws

Concertgebouw presenteert najaarsprogramma

Het Koninklijk Concertgebouw brengt van september tot en met december 81 concerten met een anderhalfmeterconcept: twee edities van één uur zonder pauze, met 425 (Grote Zaal) of 115 (Kleine Zaal) bezoekers. Op het programma onder anderen Thomas Oliemans, Eva-Maria Westbroek en Olivia Vermeulen.

Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. (© Leander Lammertink)

Het Concertgebouw zet erop in om bij de start van de BankGiro Loterij ZomerConcerten op 1 juli weer open te kunnen gaan. De bekende zomerserie van het Amsterdamse concerthuis hoopt grote vocale namen als Joyce DiDonato (9 juni), Thomas Oliemans (7 juli) en Renée Fleming (20 augustus) te verwelkomen.

Vanaf 1 september wil het Concertgebouw terug naar een situatie die vergelijkbaar is met september 2020: concerten met afstands- en hygiëneregels en een beperkt aantal toeschouwers. De concertzaal kiest ervoor om slechts een half seizoen te presenteren.

Nadat Thomas Oliemans in de ZomerConcerten een Frans programma met Amsterdam Sinfonietta heeft gebracht, mag hij in het reguliere seizoen de rol van ‘Spotlightartiest’ invullen. Hij krijgt carte blanche voor een serie concerten. Het eerste concert vindt plaats op 19 november. Samen met sopraan Eva-Maria Westbroek en pianist Malcolm Martineau brengt Oliemans een liedprogramma met repertoire van onder anderen Berg, Schönberg, Strauss, Piazzolla en Weill.

Een aantal afgelaste concerten wordt ingehaald, waaronder een liedrecital van Georg Nigl. Ook grote namen als Roderick Williams, Olivia Vermeulen en Christian Gerhaher zingen lied. Het Orkest van de Achttiende Eeuw brengt Die Zauberflöte in Tijden van Corona, een eenurig Singspiel op teksten van Don Duyns en met aansprekende namen als Roberta Alexander en Henk Neven.

Hieronder een overzicht van de vocale hoogtepunten:

Thomas Oliemans krijgt carte blanche. (© Marco Borggreve)

Recital Georg Nigl & Olga Pashchenko
12 oktober 2021

Die Zauberflöte in Tijden van Corona
12 oktober 2021
Orkest van de Achttiende Eeuw
Dirigent: Kenneth Montgomery
Regisseur: Alexander Oliver
Solisten: Roberta Alexander, Ilse Eerens, Anne Sophie Petit, Katharine Dain, Jeroen de Vaal, Jan Willem Schaafsma, Henk Neven en Berend Eijkhout.

Recital Olivia Vermeulen & Jan Philip Schulze
2 november 2021

Alexander Njevski (S. Prokofjev)
14 november 2021
Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor
Dirigent: Hannu Lintu
Soliste: Maria Prudenskaya

Recital Thomas Oliemans, Eva-Maria Westbroek & Malcolm Martineau
19 november 2021

Des Knaben Wunderhorn (G. Mahler)
24 november 2021
Swedish Radio Symphony Orchestra
Dirigent: Daniel Harding
Solisten: Johanna Wallroth en Christian Gerhaher

Recital Roderick Williams en Christopher Glynn
7 december 2021

De kaartverkoop voor het najaar start op 1 juni. Seriehouders en vaste klanten kunnen al vanaf 11 mei bestellen. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

De Munt presenteert divers nieuw seizoen

Volgend artikel

Seizoen NTR ZaterdagMatinee 2021/2022

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.