BinnenkortNieuws

Hollands Diep brengt Beeldenstorm

Muziektheater Hollands Diep brengt op 22 september het nieuwe muziekdrama Beeldenstorm van componist Peter-Jan Wagemans en schrijver Kees van der Zwaard in première in de Grote Kerk in Dordrecht, als onderdeel van het Bachfestival.

Componist Peter-Jan Wagemans en regisseur Cilia Hogerzeil bij de repetities voor Beeldenstorm. (© Rob van Herwaarden)
Componist Peter-Jan Wagemans en regisseur Cilia Hogerzeil bij de repetities voor Beeldenstorm. (© Rob van Herwaarden)

Beeldenstorm is geïnspireerd op de historische beeldenstorm die 450 jaar geleden in Nederland plaatsvond. Kees van der Zwaard heeft die gebeurtenis naar het heden vertaald. Zijn tekst gaat over het leven van een beeldend kunstenaar en zijn zus, een dichter, in een fictief land met een autoritair bewind.

De vooraanstaande Nederlandse componist Peter-Jan Wagemans heeft muziek bij dit verhaal gemaakt. Muziektheater Hollands Diep omschrijft zijn werk als “een theatraal hoorspel, waarin het verhaal gedragen en becommentarieerd wordt door de muziek en hier doorheen geweven elektronica. De scènes worden steeds afgesloten met bewerkte fragmenten van koralen van Bach.”

De hoofdrollen in Beeldenstorm worden vertolkt door Kees van der Zwaard zelf en actrice en dichter Marieke van Leeuwen. Zij worden vergezeld door de jonge soliste Björk Nielsdottir, een semiprofessioneel projectkoor, een amateurkoor en musici uit het DoelenEnsemble en het barokensemble Concerto d’Amsterdam. Wagemans heeft zelf de muzikale leiding in handen. De regie wordt verzorgd door Cilia Hogerzeil, artistiek leidster van Hollands Diep, en Arnout Lems.

De eerste twee voorstellingen van de productie vinden plaats in het kader van het Bachfestival. Op 30 september en 1 oktober zijn er nog twee voorstellingen in de Grote Kerk in Dordrecht. Verder is er op 13 november een voorstelling in de Orangerie in Den Bosch, in het kader van November Music.

Zie voor meer informatie de website van Muziektheater Hollands Diep.

Hieronder de trailer van de productie:

Vorig artikel

Konwitschny's Juive dingt naar Der Faust

Volgend artikel

Nieuw werk van De Raaff in première

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.