InterviewsNieuws

Raoul Steffani brengt nieuwe cd uit

Net op de markt: de nieuwe cd Love’s Spring van bariton Raoul Steffani, mezzosopraan Magdalena Kožená en pianist Gerold Huber. Het album is geheel gewijd aan de muziek van Robert en Clara Schumann. ‘De wens om dit programma op te nemen zat al heel lang in mijn achterhoofd’, vertelt Steffani in een interview.

De cd Love’s Spring kwam op 5 november uit bij Challenge Classics. Het album zoomt in op de muziek van Robert en Clara Schumann en de ‘muzikale dialoog’ die zij door hun gedichten en composities voerden tijdens de eerste jaren van hun huwelijk. De cd bevat liederen voor solostem, maar ook duetten, opgenomen met de beroemde Tsjechische mezzosopraan Magdalena Kožená. Net als op Steffani’s debuutalbum verzorgt de gerenommeerde pianist Gerold Huber de liedbegeleiding.

Raoul Steffani is één van de meest succesvolle jonge zangers van Nederlandse bodem. In oktober 2018 oogstte hij met Gerold Huber veel lof voor zijn debuut-cd Deep in a dream. ‘Het is een verrassende plaat, uitzonderlijk verfijnd en rijp voor zo’n jonge zanger’, schreef Place de l’Opera in een recensie.

Op zijn eerste album zong Steffani onder meer de Liederkreis van Schumann. In zijn tweede cd-programma borduurt hij daarop voort: het album is geheel gewijd aan de muziek van de Schumanns. Meervoud, want Clara krijgt net zo veel aandacht als Robert. ‘Het is een dialoog tussen Robert en Clara’, zegt Steffani in de podcast Opera Magazine.

‘Ik wilde de muziek van Clara heel bewust meenemen. Vaak hoor je op cd’s alleen de muziek van Robert Schumann of je hoort muziek van alleen vrouwelijke componisten, waar Clara Schumann dan plichtmatig bijgehaald wordt. Ik wilde hen graag samen op één cd zetten.’

Centerpiece van het album is Liebesfrühling, waar ook de titel Love’s Spring naar genoemd is. Liebesfrühling is een cyclus van twaalf liederen op gedichten van Friedrich Rückert; drie met muziek van Clara, negen met muziek van Robert. ‘Clara heeft een heel andere stijl dan Robert. Dat valt in Liebesfrühling echt op’, zegt Steffani. ‘Clara’s liederen zijn ijzersterk. Ze heeft fantastische lyrische lijnen gevonden, heel mooi bij de tekst. Robert heeft iets onstuimiger kanten gekozen. Die afwisseling werkt heel goed.’

In de cyclus komen zowel een mannelijke als een vrouwelijke stem aan bod. ‘Ik vind het geweldig dat Magdalena Kožená de vrouwelijke stem voor haar rekening wilde nemen’, zegt Steffani. De beroemde mezzo is ook te horen in duetten van Schumann. ‘Hij heeft fantastische duetten gecomponeerd, die we heel weinig horen. Het zijn geweldige composities, waar hij nog heel jong, fris en vrolijk klinkt. Het was echt mijn wens om die te brengen.’

Het album Love’s Spring is onder meer te verkrijgen via de website van het label Challenge Classics.

Luister hieronder naar het volledige interview met Raoul Steffani (vanaf 18:05):

Vorig artikel

In de zalen: Anansi, Roméo et Juliette, Traviata

Volgend artikel

Hannigan als Lulu: een dansend sekssymbool

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.