BinnenkortNieuws

In de zalen: Anansi, Roméo et Juliette, Traviata

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere maandag vooruit op de opera-agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week aandacht voor Hoe ANANSI the stories of the world bevrijdde bij De Nationale Opera, Roméo et Juliette bij Opera Zuid en La traviata bij de Nederlandse Reisopera.

Hoe ANANSI the stories of the world bevrijdde

De Nationale Opera en Het Nationale Ballet brengen de komende jaren samen een reeks producties uit. De serie begint met Hoe ANANSI the stories of the world bevrijdde. De voorstelling draait om de spin Anansi. Verhalen over de spin ontstonden in West-Afrika, reisden met slaven mee naar het Caraïbisch gebied en bereikten dankzij Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders ook Nederland.

De makers van de opera – componist Neo Muyanga, regisseur Kenza Koutchoukali, choreograaf Shailesh Bahoran en librettist Maarten van Hinte – hebben zich in de verhalen over Anansi verdiept. In hun voorstelling moet de vindingrijke spin de gevangen verhalen van de wereld uit de klauwen van de sluwe tijger Tigri bevrijden, wat niet zonder slag of stoot gaat.

Anansi is een opera waarin verschillende culturen, klanken en verhalen aan bod komen. De compositie van Muyanga bevat westerse muziekstijlen, Afro-Caribische invloeden en West-Afrikaanse percussie. De dans wordt uitgevoerd door klassieke dansers van de Junior Company van Het Nationale Ballet en dansers uit de hiphopscene.

De Zuid-Afrikaanse tenor Zwakele Tshabalala vertolkt de titelrol van Anansi. Tijger Tigri wordt gezongen door de Letse bas-bariton Agris Hartmanis. Ook te zien zijn bekende DNO-zangers als Claron McFadden, Katia Ledoux en Martin Mkhize.

Anansi is van 13 tot en met 25 november zes keer te zien in Nationale Opera & Ballet.

Info

www.operaballet.nl

Meer lezen

Anansi blijkt een eigen website te hebben met spelletjes, filmpjes, nieuws en meer: www.anansidespin.nl.

Kijken en luisteren

Roméo et Juliette

Opera Zuid gaat van 12 november tot en met 11 december op tournee met Roméo et Juliette van Charles Gounod. De philharmonie zuidnederland staat onder leiding van Philipp Pointner.

Gounods beroemde opera op het toneelstuk van Shakespeare krijgt een nieuwe regie van Julien Chavaz. Hij focust op het ‘voortdurende spanningsveld tussen publiek en privé’, aldus de beschrijving. Chavaz: ‘Het ene moment neemt u alles waar vanuit de twee families die elkaar in het openbaar bevechten. Om vervolgens naar het intieme perspectief van Romeo en Julia te switchen, die elkaar in het geheim ontmoeten.’

De Nederlandse tenor Peter Gijsbertsen zingt de hoofdrol van Roméo. Zijn geliefde Juliette wordt vertolkt door de Russische sopraan Anna Emelianova, een vaste kracht van Opera Zuid, die eerder hoofdrollen als Gilda in Rigoletto, Musetta in La bohème en Susanna in Le nozze di Figaro zong.

De cast bestaat verder uit onder anderen Maria Warenberg (Stéphano), Erik Slik (Tybalt), Jacques de Faber (Benvolio), Edwin Fardini (Mercutio), Rick Zwart (Pâris) en Huub Claessens (Frère Laurent).

Roméo et Juliette gaat op vrijdag 12 november in première in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Daarna volgt een tournee langs Rotterdam, Sittard, Heerlen, Eindhoven, Tilburg, Breda, Den Haag en Utrecht. Op 11 december eindigt de speelreeks waar die begon: in het Theater aan het Vrijthof.

Info

www.operazuid.nl

Meer lezen

Interview met Anna Emelianova, mei 2016

De liefdesduetten uit Roméo et Juliette

Kijken en luisteren

Tenor Peter Gijsbertsen, hoofdrolzanger in Roméo et Juliette, kwam in onze podcast Opera Magazine uitgebreid aan het woord (vanaf 0:55):

La traviata

De Nederlandse Reisopera startte op 5 november zijn tournee met een pocketversie van La traviata. De productie is tot en met 9 december in het land te zien.

Verdi’s bekende opera is niet alleen gereduceerd tot 90 minuten, maar krijgt in handen van regisseur Dorike van Genderen ook een heel andere interpretatie. Op het oorspronkelijke verhaal van de aan tuberculose lijdende courtisane Violetta projecteert Van Genderen het waargebeurde verhaal van Lili Elbe, één van de eerste transvrouwen die geslachtsbevestigende operaties onderging.

In Van Genderens productie heette Violetta eerst Orlando en heeft ze een relatie met Annina. Uiteindelijk valt ze voor Alfredo, maar vader Giorgio keurt de relatie niet goed. Thema van de voorstelling is hoe je wordt wie je werkelijk bent.

Alaistair Digges heeft de muzikale leiding over de productie. Aylin Sezer zingt Orlando/Violetta, José Simerilla Romero vertolkt Alfredo Germont en Aleš Jenis is Giorgio Gemont. Liza Lozica Vjera zingt de geüpgrade rol van Annina.

La traviata is de komende week te zien in Schouwburg Cuijk (11 november) en Koninklijk Theater Carré in Amsterdam (13 en 14 november). Carré brengt op 12 november ook nog een voorstelling van de pocketversie van La bohème waarmee de Reisopera zijn seizoen opende.

Info

www.reisopera.nl

Meer lezen

Interview Aylin Sezer naar aanleiding van La traviata bij Opera Spanga, 2017

Kijken en luisteren

(Beeld homepage: Peter Gijsbertsen © Maurice Lammerts van Bueren)

Plan uw operabezoek met onze handige opera-agenda!

Vorig artikel

Giulio Prandi brengt Rossini spannend en puur

Volgend artikel

Raoul Steffani brengt nieuwe cd uit

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.