Nieuws

EDWARD ANANIAN-COOPER NIEUWE ARTISTIEK LEIDER KOOR VAN DE NATIONALE OPERA

Edward Ananian-Cooper wordt met ingang van seizoen 22|23 artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera (DNO). Met zijn aanstelling in Amsterdam volgt hij Ching-Lien Wu op, die in april vorig jaar afscheid nam van het Koor van DNO.

foto Alejandro Lorenzo

Edward is een Australisch-Belgische dirigent die een dubbele master behaalde aan de Sibelius Academy in Helsinki in orkest- en koordirectie. Hij won in 2017 de tweede prijs in de Northern Choir Conducting Competition in Denemarken, en is vervolgens regelmatig gast-koorleider geweest bij het Deense Radio Concert Koor, en koorleider bij de Opéra de Limoges, een rol die hij verlaat om zijn positie in Amsterdam in te nemen.

Hij heeft het koor van Limoges ontwikkeld tot een van de toonaangevende operakoren van Frankrijk. Edward heeft met het Limoges koor opgetreden in de Opéra Comique in Parijs, de Opéra National de Bordeaux, en in de operahuizen van Vichy, Caen, Clermont-Ferrand en Compiègne.

Tijdens zijn verblijf in Frankrijk werkte hij ook als koorleider van het koor Accentus, zowel voor concerten in de Seine Musicale in Parijs, als in het operahuis in Rouen.

brede ervaring

Vanaf zijn achtste was Edward jongenssopraan in het koor van de Adelaide Cathedral. Later was hij gastzanger en solist in concert- en operaproducties bij het prestigieuze Arnold Schönberg Koor in Wenen, en heeft gezongen in vele professionele kamerkoren in Europa die zijn gespecialiseerd in hedendaagse muziek, zoals het Helsinki Kamerkoor. Deze brede ervaring helpt hem niet alleen om altijd het standpunt van de zanger in ogenschouw te nemen, maar brengt ook nieuwe variëteit en reikwijdte in het werk van een operakoor.

‘verfijnde artisticiteit, natuurlijke autoriteit en uitstekende communicatie’

DNO-directeur Sophie de Lint: “Na een intensieve zoektocht van bijna een jaar ben ik ontzettend blij om Edward Ananian-Cooper te verwelkomen in de artistieke familie van De Nationale Opera. Edward heeft het enthousiasme van ons koor gewonnen door zijn verfijnde artisticiteit, natuurlijke autoriteit en uitstekende communicatie. Hij is een wereldburger, opgeleid als pianist, violist, dirigent en ingenieur! Deze talenten en vaardigheden zullen van essentieel belang blijken voor de verdere ontwikkeling van het koor en voor de verwezenlijking van onze missie om de wereld van opera en koorzang open te stellen voor een breder publiek.”

‘koor fundamenteel onderdeel van een operahuis’

Edward Ananian-Cooper: “Ik ben vereerd dat ik mag toetreden tot dit visionaire, vooruitstrevende artistieke team. Ik geloof sterk dat het koor een fundamenteel onderdeel is van een operahuis, en ik kijk ernaar uit om samen te werken met de fantastische musici van het koor in de inspirerende omgeving van De Nationale Opera.”

Meer informatie kunt u vinden op de eigen website van Edward Ananian-Cooper www.edward.ananian-cooper.com

Vorig artikel

Laetitia Gerards zingt Marshenka – eindelijk

Volgend artikel

Seizoen De Nationale Opera 2022/2023

De auteur

Redactie

Redactie