Buitenlands nieuwsNieuws

Vlaamse Opera gaat naar de Oriënt

Mijn Oriënt, dat is het thema van het seizoen 2010/2011 bij de Vlaamse Opera. Intendant Aviel Cahn presenteerde deze week zijn plannen. Hij heeft onder meer Die Entführung aus dem Serail, Semiramide en Aida geprogrammeerd.

In gesprek met de Belgische krant De Standaard vertelde Aviel Cahn dat het nieuwe seizoen van de Vlaamse Opera niet zomaar over de Oriënt gaat. ,,Het gaat over onze hedendaagse confrontatie ermee. Ook de cultuurclash komt in beeld. Zeer uitgesproken wordt de nieuwe enscenering van Mozarts Die Entführung aus dem Serail. Daarin klinken ook gesproken teksten in het Arabisch.”

Het seizoen opent met L’Amour de loin van Kaija Saariaho, geregisseerd door Daniele Finzi Pasca en muzikaal geleid door Koen Kessels.

De ‘zeer uitgesproken’ productie van Die Entführung aus dem Serail volgt daarna, in oktober en november 2010. De regie is van Eike Gramss. Solisten zijn onder andere Laura Nicorescu, Andreas Scheidegger en Iride Martinez.

Met Semiramide sluit de Vlaamse Opera 2010 af en begint het 2011. In een regie van Nigel Lowery en onder leiding van Alberto Zedda zingen zangers als Myrtò Papanasiù, Robert McPherson en Ann Hallenberg de opera van Rossini.

De nieuwe chef-dirigent Dmitri Jurowski maakt zijn opwachting met Hérodiade van Massenet. De belangrijkste rollen worden vertolkt door Carmen Giannattasio, Zoran Todorovich en Alexander Marco-Buhrmester.

In april volgt Die Frau ohne Schatten van Richard Strauss, een productie van Marco Marelli. Jon Villars, Marion Ammann en Tanja Baumgartner bezetten onder andere de cast.

De Vlaamse Opera grijpt in mei 2011 terug naar de barok met Il Ritorno d’Ulisse in Patria van Monteverdi. Furio Zanasi en Marianna Pizzolato zingen de hoofdrollen, Federico Maria Sardelli dirigeert en Michael Hampe regisseert.

Het seizoen wordt afgesloten met Aida van Verdi, in een productie van Peter Konwitschny en met zangers als Susanna Branchini, Oksana Kramareva, Misha Didyk en Mikhail Agafonov. Dmitri Jurowski staat weer op de bok.

Zie voor details van het programma de website van de Vlaamse Opera.

Vorig artikel

China financiert operahuis in Algerije

Volgend artikel

O’Neill portretteert vier Wagner-helden

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.