Nieuws

Muziektheater presenteert seizoen 2010/2011

De eigen programmering van Het Muziektheater bevat in seizoen 2010/2011 twee operaproducties: De Heksen van Venetië van Philip Glass en Hanjo van Toshio Hosokawa. Met Glass’ opera presenteert het theater sinds lange tijd weer eens een familieopera.

Het Muziektheater aan het Waterlooplein (foto: Edwin Walvis).

Het Muziektheater is vooral bekend als thuisbasis van De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet, maar het haalt daarnaast ieder seizoen internationale gezelschappen naar Amsterdam in haar eigen programmering. Dit seizoen waren bijvoorbeeld de twee solovoorstellingen Émilie en Altre Stelle te zien, met Karita Mattila en Anna Caterina Antonacci.

Volgend seizoen heeft Het Muziektheater wederom twee opera’s geprogrammeerd. Op 16 en 17 april wordt De Heksen van Venetië van Philip Glass uitgevoerd, een productie van Fondazione Musica per Roma.

Het werk van Glass vertelt het sprookje van de kinderloze koning van Venetië. Volgens Het Muziektheater is het voor het eerst sinds vele jaren dat er weer een familieopera op het programma staat. En de productie is bedoeld als startschot voor meer producties die speciaal gericht zijn op kinderen en jongeren.

Bijzonder is verder dat de opera vertaald is in het Nederlands en uitgevoerd wordt door een Nederlandse cast, met Marieke Steenhoek, Cécile van de Sant, Jean-Léon Klostermann en Niklaus Kost. Het Parco della Musica Contemporanea Ensemble speelt de muziek, Giorgio Barberio Corsetti regisseert.

Eind april en begin mei volgt een productie van De Munt uit Brussel: de eenakter Hanjo van de Japanse componist Toshio Hosokawa. Hanjo gaat over een jong meisje dat dag in dag uit wacht op de terugkeer van haar geliefde. Het is een werk waarin ‘de eeuwenoude traditie van het no-theater verweven wordt met wonderschone muziek van nu’, aldus Het Muziektheater.

De productie is geregisseerd door Anne Teresa De Keersmaeker. De muziek wordt uitgevoerd door het Kamerorkest van De Munt.

Naast de twee opera’s brengt Het Muziektheater ook de nodige internationale dansproducties naar Amsterdam volgende seizoen. Zie voor de gehele programmering de website van Het Muziektheater.

Vorig artikel

Händels Admeto in samoerai-gewaad

Volgend artikel

Drie opera’s tijdens Holland Festival

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.