Home » Achtergrond, Buitenlands nieuws, Nieuws

Drie grote Festspiele gaan van start

23 juli 2010

door

Deze week gaan drie grote operafestivals van start. Woensdag 21 juli opende de Bregenzer Festspiele met Die Passagierin, zondag 25 juli beginnen zowel de Bayreuther Festspiele als de Salzburger Festspiele. Een overzicht van de programma’s.

Bregenzer Festspiele
Het festival aan het Oostenrijkse Bodenmeer draait dit jaar om de Pools-Joodse componist Mieczyslaw Weinberg. Met zijn opera Die Passagierin werd het festival op woensdag 21 juli geopend. Het werk is gebaseerd op een roman van Zofia Posmysz en speelt zich gedeeltelijk af in Auschwitz.

Mieczyslaw Weinberg.

Naast de opvoering van Die Passagierin (nog tot 31 juli te zien) is Weinbergs satirische opera Das Portrait te zien, een stuk gebaseerd op een kort verhaal van Nikolaj Gogol. Verder organiseert het festival een symposium over Weinberg.

Op de beroemde ‘Seebühne’ wordt de Aida-productie van Graham Vick uit 2009 herhaald. Carlo Rizzi dirigeert weer en ook veel van de solisten zijn hetzelfde als in 2009.

Naast deze hoofdvoorstellingen zijn er instrumentale concerten, dramavoorstellingen en andere evenementen. Zie voor meer informatie de website van de Bregenzer Festspiele.

Bayreuther Festspiele
Het beroemde Wagner-festival begint op zondag 25 juli met een nieuwe productie van Lohengrin. Alle ogen zijn gericht op Jonas Kaufmann, die als Lohengrin zijn debuut zal maken bij het festival. Hij doet dat onder muzikale leiding van Andris Nelsons en in een regie van Hans Neuenfels.

De rest van het programma in Bayreuth bestaat uit drie volledige opvoeringen van Wagners Der Ring des Nibelungen en verder producties van Parsifal en Die Meistersinger von Nürnberg.

Jonas Kaufmann debuteert in Bayreuth (foto: Decca/Uli Webber).

De Ring-voorstellingen worden gedirigeerd door Christian Thielemann. In de cast zijn zangers te horen als: Albert Dohmen, Arnold Bezuyen, Andrew Shore, Johan Botha, Edith Haller, Linda Watson, Eric Halfvarson, Lance Ryan en Wolfgang Schmidt.

De titelrol in Parsifal wordt vertolkt door Christopher Ventris, Susan Maclean zingt Kundry. Ook in die productie is de Nederlandse tenor Arnold Bezuyen te horen. De dirigent is Daniele Gatti, de regie komt van Stefan Herheim.

De productie van Die Meistersinger von Nürnberg komt van de hand van festivalleidster Katharina Wagner en was al eens eerder te zien (niet onverdeeld enthousiast ontvangen). Sebastian Weigle dirigeert, de cast bestaat uit onder andere James Rutherford, Klaus Florian Vogt, Norbert Ernst, Michaela Kaune en Artur Korn.

Er zijn tot 28 augustus voorstellingen in Bayreuth te zien. Zie voor meer informatie de website van de Bayreuther Festspiele.

Salzburger Festspiele
Ook de Salzburger Festspiele begint op zondag 25 juli, met een het drama Everyman. Deze editie is een speciale voor het Oostenrijkse opera-, muziek- en theaterfestijn, aangezien het festival 90 jaar bestaat en het grote Festspielhaus haar 50-jarig jubileum viert.

Het grote Festspielhaus bestaat 50 jaar (foto: Clemens Kois).

Dat laatste gegeven wordt gevierd met twee concerten van de Wiener Philharmoniker onder leiding van Daniel Barenboim, op 26 en 27 juli. Als solisten treden Dorothea Röschmann, Elina Garanca, Klaus Florian Vogt (die dus ook in Bayreuth te zien zal zijn) en René Pape op.

Wat opera betreft, zijn er zeven producties, met tal van grote namen op de affiches. Om enkele opvallers uit te lichten: Yannick Nézet-Séguin dirigeert maar liefst twee producties, Eva-Maria Westbroek zingt in Elektra en Cora Burggraaf is te zien in Lulu en Roméo et Juliette.

Eén van de hoogtepunten is de wereldpremière van Dionysus, een nieuw werk van Wolfgang Rihm. Pierre Audi regisseert de opera, Ingo Metzmacher dirigeert en onder andere Mojca Erdmann, Matthias Klink, Elin Rombo en Virpi Räisänen vertolken de rollen.

De andere operaproducties zijn:

Orfeo ed Euridice (Gluck)
Dirigent: Riccardo Muti.
Regie: Dieter Dorn.
Solisten: Elisabeth Kulman, Genia Kühmeier en Christiane Karg.

Lulu (Berg)
Dirigent: Marc Albrecht.
Regie: Vera Nemirova.
Solisten: o.a. Patricia Petibon, Cora Burggraaf, Pavol Breslik en Michael Volle.

Elektra (Strauss)
Dirigent: Daniele Gatti
Regie: Nikolaus Lehnhoff
Solisten: o.a. Waltraud Meier, Iréne Theorin, Eva-Maria Westbroek, Roberto Gambill en René Pape.

Don Giovanni (Mozart)
Dirigent: Yannick Nézet-Séguin
Regie: Claus Guth.
Solisten: o.a. Christopher Maltman, Dmitry Ivashchenko, Aleksandra Kurzak, Joel Prieto, Erwin Schrott en Dorothea Röschmann.

Roméo et Juliette (Gounod)
Dirigent: Yannick Nézet-Séguin.
Regie: Bartlett Sher.
Solisten: o.a. Anna Netrebko/Nino Machaidze, Piotr Beczala/Stephen Costello, Dmitry Ivashchenko, Russell Braun en Cora Burggraaf.

Norma (Bellini)
Dirigent: Friedrich Haider.
Regie: concertante.
Solisten: o.a. Edita Gruberova, Joyce DiDonato, Marcello Giordani en Ferruccio Furlanetto.

Zie voor meer informatie de website van de Salzburger Festspiele.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.