Buitenlands nieuwsNieuws

Mannelijke sopraan debuteert in Londen

De mannelijke sopraan Jacek Laszczkowski maakt op 23 september zijn debuut bij het Royal Opera House in Londen, in de onbekende opera Niobe, regina di Tebe van Agostino Steffani. De productie komt van het Schwetzingen Festival, waar het werk in 2008 herontdekt werd.

Niobe, regina di Tebe ging in 1688 in première, maar werd daarna maar weinig opgevoerd, vooral vanwege de hoge moeilijkheidsgraad van de hoofdrol van Anfione. Steffani schreef deze rol voor een castraat, die erg in trek waren in die tijd.

In de loop der jaren raakte de opera volledig uit beeld, totdat dirigent Thomas Hengelbrock en regisseur Lukas Hemleb het programmeerden voor het Schwetzingen Festival van 2008.

Het Royal Opera House zal deze productie de komende tijd aan het Londense publiek tonen. De aandachttrekkende naam daarbij is Jacek Laszczkowski, die met zijn unieke stemtype (mannelijke sopraan) de castratenrol van Anfione nieuw leven in zal blazen. De 44-jarige Pool zingt ook tenorpartijen, maar oogstte met name als sopraan internationaal succes.

De rest van de cast bestaat uit onder andere Véronique Gens, Amanda Forsythe, Tim Mead en Alastair Miles. De productie is van 23 september tot en met 3 oktober te zien. Zie voor meer informatie de website van het Royal Opera House.

Hieronder het geluid van Laszczkowski in een aria van Vivaldi.

Vorig artikel

Harding leidt geweldige Carmina Burana

Volgend artikel

Ned. Philharmonisch Orkest viert jubileum

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.