Buitenlands nieuwsNieuws

Poolse componist Gorecki overleden

De Poolse componist Henryk Gorecki is vandaag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat maakten diverse media bekend. Gorecki overleed in Katowice, aan de gevolgen van een ernstige ziekte. Hij was vooral bekend van zijn ‘Symfonie der klaagliederen’.

Gorecki (geboren in 1933) begon als componist met dodecafonische en seriële werken, maar gooide in de jaren zestig het roer om en begon veel eenvoudiger te componeren, met gebruik van volksmuziek en geestelijke muziek. Zijn ’tonale’ wending leverde hem veel populariteit op.

De componist schreef vele werken, maar werd vooral beroemd met zijn derde symfonie, de ‘Symfonie der klaagliederen’. De opname met sopraan Dawn Upshaw werd meer dan een miljoen keer verkocht en belandde in diverse hitparades.

Hieronder een fragment uit de symfonie, een uitvoering van de ZaterdagMatinee met sopraan Isabel Bayrakdarian en het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Michal Dworzynski.

Vorig artikel

Madama Butterfly bij JT Bioscopen

Volgend artikel

Cecilia Bartoli stoft Halévy’s Clari af

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie