Nieuws

Katáni publiceert memoires Giovanni Pacini

De Italiaanse operacomponist Giovanni Pacini is bezig aan een comeback in de muziekwereld. Uitgeverij Katáni heeft daarom zijn autobiografische La mie memorie artistiche vertaald en uitgebracht.

Giovanni Pacini (1796 tot 1867) was een tijdgenoot van Rossini, Bellini en Donizetti, maar ondervond in zijn bekendheid aanzienlijk meer hinder van de tand des tijds. Niettemin groeit de belangstelling voor hem de laatste tijd weer, aldus Katáni.

,,Het lezen van zijn herinneringen is onontbeerlijk voor een kennismaking met Pacini en zijn werken en geeft een goed beeld van de muzikale wereld in Italië in de eerste helft van de negentiende eeuw en de politieke ontwikkeling die het land in die periode doormaakte”, schrijft Katáni.

In het boek, Giovanni Pacini: Herinneringen aan mijn artistieke leven, schrijft de componist over zijn successen, maar ook over zijn tegenslagen in de grote operatheaters van Italië en daarbuiten. Ook vertelt hij over ontmoetingen met bekende componisten, librettisten, impresario’s, vorsten en andere aristocratische personen.

De vertaling komt van de hand van Adriaan van der Tang, die de uitgave verder voorzien heeft van een nawoord en de nodige noten en overzichten.

Het boek is verkrijgbaar via www.katani.nl.

Vorig artikel

DNO herneemt Beethovens Fidelio

Volgend artikel

Strauss en Mahler in bescheiden ornaat

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.