Binnenkort

DNO herneemt Beethovens Fidelio

De Nederlandse Opera sluit het jaar af met een reprise van Fidelio, de enige opera van Ludwig van Beethoven. De toekomstig chef-dirigent van DNO, Marc Albrecht, leidt het Nederlands Kamerorkest, Nadja Michael en Christopher Ventris zingen de rollen van Leonore en Florestan.

Fidelio is de enige opera van Ludwig van Beethoven en was een zware bevalling voor de componist. Hij deed er tien jaar over voordat hij een definitieve versie had. In die tijd werkte hij de opera tweemaal om en produceerde hij vier verschillende ouvertures.

De opera gaat over Leonore, die zich als man (Fidelio) verkleed heeft om door te kunnen dringen in de kerker van de gouverneur Don Pizarro, waar haar echtgenoot Florestan zit opgesloten. Uiteindelijk wordt Florestan van de dood gered en wordt Pizarro gestraft.

De DNO-productie van het werk komt van regisseur Robert Carsen en was voor het eerst in januari 2003 in Het Muziektheater te zien. Carsen is verder in Amsterdam bekend van zijn producties van Carmen en Dialogues des Carmélites.

De reprise wordt muzikaal geleid door Marc Albrecht, die vanaf seizoen 2011/2012 chef-dirigent wordt bij DNO en het Nederlands Philharmonisch Orkest/Nederlands Kamerorkest. Met dat laatste orkest verzorgt hij de uitvoering van Fidelio, vergezeld door het DNO-koor van Martin Wright.

De cast wordt aangevoerd door de Duitse sopraan Nadja Michael, die al eens bij DNO te bewonderen was in Die tote Stadt in 2005. Michael zong de rol van Leonore eerder in Oslo en Wenen.

Haar geliefde Florestan wordt vertolkt door de Britse tenor Christopher Ventris, die met rollen als Parsifal en Siegmund op grote operatonelen in de wereld actief is. Ventris draagt voor de drie laatste voorstellingen het stokje over aan de Duitse tenor Michael König.

De rest van de cast bestaat uit onder andere Alan Held als Pizarro (ook in 2003 in die rol te zien), Bernarda Bobro als Marzelline (DNO-debuut), Ain Anger als Rocco (eveneens DNO-debuut) en de Nederlanders Geert Smits en Marcel Reijans als respectievelijk Don Fernando en Jacquino.

De première van deze herneming vindt plaats op donderdag 2 december. Daarna zijn er tot en met 27 december nog acht voorstellingen in Het Muziektheater. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Vorig artikel

Tovenares betovert Weens publiek

Volgend artikel

Katáni publiceert memoires Giovanni Pacini

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.