Buitenlands nieuwsNieuws

Finse Nationale Opera viert 100-jarig bestaan

De Finse Nationale Opera viert in 2011 haar 100-jarige bestaan. Het operahuis heeft daarvoor onder meer twee nieuwe Finse opera’s ‘besteld’: Robin Hood en Aino Ackté. Daarnaast zijn er tal van speciale evenementen in Helsinki te beleven.

De Finse Nationale Opera in Helsinki.

De Finse Nationale Opera bestaat in de huidige vorm eigenlijk pas sinds 1956. Daarvoor heette het gezelschap de ‘Domestic Opera’. Het operahuis ziet de oprichting van de Domestic Opera in 1911 echter als het startpunt van haar geschiedenis en dus viert het in 2011 haar 100-jarig jubileum.

Het operahuis uit Helsinki heeft een groots programma samengesteld om dat heugelijke feit te vieren. Centraal staan daarin twee wereldpremières van Finse opera’s. Op 14 januari wordt het jubileumjaar afgetrapt met de eerste voorstelling van Robin Hood, een nieuwe opera van Jukka Virtanen en Jukka Linkola. Aan het einde van het jaar gaat Aino Ackté van Ilkka Kuusisto in première, een opera over de eerste dagen van opera in Finland. De titelrol wordt daarin gezongen door Camilla Nylund.

Tussen deze twee gloednieuwe werken in heeft het operahuis titels geprogrammeerd als Il trittico van Puccini, Doctor Atomic van Adams en een volledige Ring des Nibelungen van Wagner, geleid door Leif Segerstam. Segerstam dirigeert ook het jubileumconcert op 29 januari, waarin grote artiesten als Soile Isokoski, Camilla Nylund en Matti Salminen optreden. Verder staat er een hele rij reprises op de agenda.

Om zoveel mogelijk ruchtbaarheid aan het jubileum te geven, worden diverse producties uitgezonden op tv of uitgebracht op dvd. Verder geeft het gezelschap gastoptredens buiten Helsinksi en zijn er allerlei jubileumevenementen gepland, zoals tentoonstellingen, seminars, open dagen en schoolprojecten.

Zie voor meer informatie de website van de Finse Nationale Opera.

Vorig artikel

Scapino Ballet danst met operaexpressie

Volgend artikel

Cecilia Bartoli krijgt eerste Luister Award

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.