Nieuws

Finse opera opent seizoen met Covid fan tutte

Niet Così fan tutte, maar Covid fan tutte. Daarmee opent de Finse Nationale Opera in Helsinki zijn aangepaste seizoen 2020/2021. De bewerking van Mozarts klassieker komt uit de pen van Minna Lindgren. De cast bestaat uit enkel Finse zangers.

Karita Mattila is één van de castleden in Covid fan tutte. (© Marica Rosengard)

De Finse Nationale Opera zou zijn nieuwe seizoen eigenlijk openen met Die Walküre, deel twee van een nieuwe Ring-cyclus door regisseur Anna Kelo. Anticiperend op mogelijke beperkingen voor grote voorstellingen heeft het operahuis de productie echter naar januari 2021 verplaatst. In plaats daarvan brengt het een wacky project, zoals artistiek directeur Lilli Paasikivi het formuleert.

Minna Lindgren is aan het werk gezet om op Mozarts muziek voor de komedie Così fan tutte een nieuwe tekst te schrijven met elementen van politieke satire en realityshows, ingaand op de huidige coronacrisis. Covid fan tutte heet de nieuwe voorstelling. De première is gepland voor eind augustus.

De Finse opera heeft in korte tijd een Finse cast bij elkaar gekregen om de productie uit te voeren. Onder de zangers, die allemaal thuis op werk zaten te wachten, zijn de bekende sopraan Karita Mattila en bariton Tommi Hakala, bekend van L’elisir d’amore bij De Nationale Opera. Esa-Pekka Salonen dirigeert en Jussi Nikkilä is geëngageerd voor de regie.

‘Het idee was als een champagnefles die opeens open knalt: iedereen was direct enthousiast en aan boord’, zegt Lilli Paasikivi. ‘Het is een wacky project, dat draait om ervaringen die iedereen deelt in deze absurde tijd. Het is een unieke productie voor unieke omstandigheden.’

De Finse opera heeft meer aanpassingen aan zijn komende seizoen moeten doen. Het operahuis zou in januari 2021 de nieuwe opera Innocence van Kaija Saariaho en Sofi Oksanen brengen, maar omdat de wereldpremière van dat werk in Aix-en-Provence deze zomer niet kan doorgaan, kan de Finse opera het werk ook niet brengen, zo stelt het gezelschap. Die Walküre neemt de plaats van Innocence in. Saariaho’s opera wordt verschoven naar een toekomstig seizoen.

Ook De Nationale Opera in Amsterdam heeft Innocence op het programma voor komend seizoen staan. Gezien de beweegreden van de Finse opera is het de vraag of de Amsterdamse speelreeks (7 tot en met 18 oktober) wel kan doorgaan.

Covid fan tutte is tot en met 16 september te zien. Zie voor meer informatie de website van de Finse Nationale Opera.

Vorig artikel

Mijn Strauss: Die ägyptische Helena

Volgend artikel

Grachtenfestival positief: 'Er blijft veel over'

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.