Buitenlands nieuwsNieuws

Malkovich speelt Casanova in Weense opera

Filmster John Malkovich kruipt vanavond in de huid van Giacomo Casanova in de wereldpremière van The Giacomo Variations, een operaproject van de Vereinigten Bühnen Wien. Het stuk is een mix van theater en opera, waarbij gebruik wordt gemaakt van muziek van Mozart.

John Malkovich is een bekende filmster, filmproducent en regisseur. Sinds enige tijd heeft hij daar theater aan toegevoegd. Hij boekte veel succes met de productie The Infernal Comedy en is vanaf vandaag in het Weense theater Ronacher te zien in de wereldpremière van The Giacomo Variations.

The Giacomo Variations komt uit de koker van Michael Sturminger (tekst en regie) en dirigent Martin Haselböck (muzikaal concept). In het stuk is de legendarische vrouwenversierder Casanova op leeftijd gekomen. Terwijl de dood voor de deur staat, zoekt hij naar de zin van het leven.

In de ‘opera’ is het gesproken theater gemengd met operamuziek. Er wordt gebruikgemaakt van fragmenten uit de Mozart-opera’s Così fan tutte, Don Giovanni en Le nozze di Figaro, die aan elkaar gevlochten zijn door componist Bernhard Lang. Interessant daarbij is dat de librettist van deze opera’s, Lorenzo da Ponte, een kennis was van Casanova.

De vrouwen van Casanova worden vertolkt door actrice Ingeborga Dapkunaite, eveneens een bekende in Hollywood. Parallel aan Malkovich en Dapkunaite zullen de bariton Florian Boesch (op 14 januari in het Muziekgebouw te horen) en sopraan Sophie Klussmann de karakters uit het stuk muzikaal vormgeven.

Na een aantal voorstellingen in Wenen zal The Giacomo Variations eind januari ook nog in het Sydney Opera House te zien zijn, in het kader van het Sydney Festival 2011.

Vorig artikel

Een Così uit Londens gouden archief

Volgend artikel

Een matige Traviata: wat moet je ermee?

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.