Recensies

Classics To Go publiceert scheurkalender

Classics To Go heeft voor kalenderjaar 2021 een Klassieke Muziek Scheurkalender uitgebracht. De kalender voorziet iedere dag van anekdotes, nieuwtjes, quotes, quizvragen en andere wetenswaardigheden over klassieke muziek.

De scheurkalender van Classics To Go, uitgebracht door Universal, is een volop multimediaal product. Elke dag is voorzien van een QR-code, die linkt naar extra informatie of muziekvoorbeelden. Soms is de link direct (een antwoordformulier voor een quizvraag), soms is het verband minder direct (een top tien operacomponisten bij een kalenderdag over de première van Il Trovatore).

De kalenderteksten sluiten vaak aan bij de geboortedagen of sterfdagen van componisten en bij de premièredagen van bepaalde muziekstukken. Zo leidt de premièredag van I puritani (24 januari) tot een tekst over Vincenzo Bellini, met een QR-link naar het verhaal van zijn bizarre en tragische verhouding met Maddalena Fumaroli. De kalender sluit ook aan bij speciale dagen als de Dag van pi, Wereldtuberculosedag, Wereldgezondheidsdag, de Dag van de Finse taal, Wereld Fietsdag en zelfs Nationale Buitenspeeldag.

De betrokkenheid van Universal wordt onder meer zichtbaar in de hedendaagse artiesten die uitgelicht worden, zoals violist Janine Jansen, pianist Lisa Batiashvili, mezzosopraan Cecilia Bartoli, pianist Graham Johnson, violist Itzhak Perlman en sopraan Anna Netrebko. Een commercieel tintje, maar het doet niet af aan de inhoud.

Inhoudelijk staan de componisten centraal. Door het jaar heen krijg je een schat aan informatie mee, van werkelijk informatieve stukjes, bijvoorbeeld over de Lyrische Suite van Berg (een ‘latente opera’), tot luchtige noten als dat Brahms graag haringsalade at en Franco Corelli altijd met knoflook dineerde voordat hij moest optreden.

Er is ruim aandacht voor opera en behalve bekende componisten komen er ook vergeten muziekscheppers voorbij, zoals Johann Joseph Fux, Federico Mompou en Bernard Herrmann. Opvallend is wel (in een tijd waarin diversiteit dik onderstreept wordt en allerlei initiatieven ontplooid worden om vrouwelijke componisten op het voortoneel te krijgen) dat vooral de bekende westerse mannelijke componisten besproken worden.

De kalender wordt op de cover aangekondigd met: ‘Feiten & verhalen waarvan je niet wist dat je ze wilde weten’ en die belofte wordt waargemaakt. Aanbevolen!

De scheurkalender is onder meer te bestellen via Platenzaak.nl (14,99 euro).

Vorig artikel

Brusselse opera moet toch dicht

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Plácido, John en Joyce

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.