Home » CD-recensies

Uitmuntende Platée van Pelly en Minkowski

31 maart 2011 1 reactie

Volgende week presenteert De Nederlandse Opera een nieuwe productie van Platée. Van de opera van Rameau bestaan amper opnamen. Gelukkig is de dvd die er is meer dan voortreffelijk.

Een discografie maken is niet altijd leuk. Soms is de keuze zo immens dat je echt niet meer weet welke opnames je ‘meeneemt’. Want hoe kies je tussen duizenden Traviata’s? Je gaat op je eigen gevoel af, terwijl je al bij voorbaat weet dat je een heleboel verontwaardigde reacties gaat krijgen.

Soms is het net andersom en valt er niets te kiezen. Dat is ook het geval met Platée van Rameau. Ik ken er maar één opname van, op dvd. Ja, ik weet wel dat de opera ooit op cd is verschenen, op Erato, maar die ken ik niet. En het is de distributeur niet gelukt om mij een exemplaar toe te sturen.

Er valt dus niets te vergelijken. Is het erg? Nee, want de dvd is zowat volmaakt. Ik kan me niet voorstellen dat het nog beter, mooier, hilarischer, spannender en sprankelender kan.

Het verhaal: een lelijke nimf, koningin van de moerassen, beeldt zich in dat Jupiter verliefd op haar is geworden. Daar zit Jupiter zelf achter, want hij wil zijn ziekelijk jaloerse echtgenote een poets bakken. Dat de nimf hier gezongen wordt door een tenor voegt een extra komische noot toe.

De combinatie van dirigent Marc Minkowski en regisseur Laurent Pelly heeft zich al ettelijke keren meer dan bewezen (die Offenbachs alleen al!) en ook hier is dat niet anders. De felle kleuren schreeuwen om aandacht en er gebeurt zoveel dat je ogen tekortkomt.

Ook de zangers zijn meer dan voortreffelijk. Yann Beuron (Thespis, Mercurius) is verleidelijk en Laurent Naouri (Cithérion) is zoals altijd imponerend. Hij beschikt over een komisch talent waar je u tegen zegt en hij beheerst de bühne vanaf het eerste moment dat hij opkomt.

Maar eerlijk is eerlijk: niemand kan tegen Paul Agnew (Platée) op. Wat een prestatie!

door

Platée
Jean-Philippe Rameau

Uitgevoerd door: Koor en orkest van Les Musiciens du Louvre – Grenoble onder leiding van Marc Minkowski.
Solisten: Paul Agnew, Mireille Delunsch, Yann Beuron, Vincent Le Texier, Doris Lamprecht, Laurent Naouri, e.a.
Regie: Laurent Pelly.
Uitgever: TDK (DV-OPPLT)

1 reactie »

  • Maurits zei:

    Er is nog een lekker ouderwetse uitvoering onder Hans Rosbaud, opgenomen in Aix en Provence in 1956 en indertijd uitgegeven in een mooie lp box van het Franse Pathe (!) label. Deze is af en toe nog te vinden op internet voor wie nog een platenspeler heeft. Later is deze opname heruitgegeven op CD door EMI. Deze is zeker goed te vinden op internet. Tweedehands, dat wel. Solisten zijn o.a. Janine Micheau, Michel Senechal, Nicolai Gedda en Jacques Janssen.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.