Binnenkort

Jacobs leidt nieuwe Platée bij DNO

René Jacobs en de Akademie für Alte Musik Berlin voeren in april een nieuwe productie van Platée op bij De Nederlandse Opera. De regie komt van Nigel Lowery en Amir Hosseinpour. De titelrol wordt gezongen door Colin Lee.

Platée ging op 31 maart 1745 in wereldpremière in La Grande Écurie in Versailles, ter gelegenheid van het huwelijk van de Franse kroonprins Lodewijk met Maria-Theresia van Spanje. Jean-Philippe Rameau noemde het een ‘ballet bouffon’. Het libretto is van Jacques Autreau.

René Jacobs.

Het verhaal gaat over Jupiter en Juno. Jupiter doet alsof hij verliefd is op de afzichtelijke nimf Platée, om zo zijn echtgenote Juno van haar jaloezie te bevrijden. Met succes.

Nigel Lowery en Amir Hosseinpour hebben de nieuwe productie van De Nederlandse Opera (DNO) geënsceneerd. Zij werkten al vele malen samen aan operaproducties. Zo regisseerden ze getwee producties in onder meer Barcelona, Berlijn, München en Basel. Lowery heeft ook de decors en kostuums ontworpen voor Platée, terwijl Hosseinpour de choreografie voor zijn rekening heeft genomen.

Het regieduo werkt samen met de vooraanstaande dirigent René Jacobs, die eerder bij DNO te horen was met Giulio Cesare (2008) en Don Chisciotte in Sierre Morena (2010). Platée is de eerste Franse barokopera die de Belgische maestro zal dirigeren.

Jacobs staat voor de Akademie für Alte Musik Berlin, een barokensemble dat gespecialiseerd is in de historische uitvoeringspraktijk en sinds haar oprichting in de jaren ’80 vele prijzen heeft gewonnen, waaronder een Grammy Award en een Edison Award.

Om de komische kracht van zijn parodie-opera nog wat te versterken, liet Rameau de titelrol zingen door een man. In deze productie is dat de in Zuid-Afrika geboren tenor Colin Lee, die zijn debuut maakt bij De Nederlandse Opera. Lee brak door in 2007, toen hij bij het Royal Opera House, de Opéra National de Paris en de Welsh National Opera succesvolle roldebuten maakte. Onlangs debuteerde hij bij prominenten operahuizen in New York, Wenen en Berlijn.

De rest van de cast bestaat uit onder andere Inga Kalna, Anders J. Dahlin, Marcos Fink als Jupiter, Anna Grevelius als Junon (DNO-debuut), Martijn Cornet, Johannette Zomer en Maarten Koningsberger. De meesten van hen zongen al in diverse barokproducties van DNO.

De productie van Platée gaat op maandag 4 april in première in de Stadsschouwburg Amsterdam. Dat omdat in Het Muziektheater vanaf volgende week vrijdag de reprise van Don Giovanni te zien is. Na 4 april volgen er tot en met 14 april nog zes voorstellingen van Platée.

Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Vorig artikel

Uitmuntende Platée van Pelly en Minkowski

Volgend artikel

Opera Zuid danst zich dol in Blauwbaard

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.