Binnenkort

DNO opent seizoen met Schreker-succes

De Nederlandse Opera trapt zaterdag 1 september zijn seizoen af met de meest succesvolle opera van Franz Schreker, Der Schatzgräber. Chef-dirigent Marc Albrecht heeft de muzikale leiding in handen, Ivo van Hove voert de regie.

Schreker schreef Der Schatzgräber voor de Oper Frankfurt, waar de opera op 21 januari 1920 in wereldpremière ging. Zijn werk, waarvoor hij ook het libretto schreef, was een groot succes en werd vele malen opgevoerd in de jaren ’20 en ’30.

De opera vertelt het verhaal van de hebzuchtige Els, die de juwelen van de koningin gestolen heeft, en Elis, een zanger die met zijn toverluit schatten kan opsporen en de opdracht heeft gekregen de juwelen terug te vinden. De twee worden verliefd.

De ‘Oper in einem Vorspiel, vier Aufzügen und einem Nachspiel’ wordt uitgevoerd door het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van de eigen chef Marc Albrecht, tevens chef van De Nederlandse Opera (DNO).

Albrecht werkt samen met een artistiek team dat wordt aangevoerd door Ivo van Hove. De regisseur ensceneerde bij DNO eerder De zaak Makropulos bij DNO en creëerde verder onder meer een Ring-cyclus bij de Vlaamse Opera.

De cast bevat onder andere Tijl Faveyts (König), Basja Chanowski (Königin), Manuela Uhl (Els), Raymond Very (Elis) en Graham Clark (Narr).

Der Schatzgräber gaat op 1 september om 20.00 uur in première en is daarna tot en met 23 september nog zeven keer te zien in Het Muziektheater. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Hieronder de trailer van de productie:

Vorig artikel

Discografie: Der Schatzgräber

Volgend artikel

La vida breve in vuurrode regie uit Valencia

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.