CD-recensies

Nederlands Kamerkoor maakt goddelijke cd

Mooi, mooier, mooist. Dat heb ik ooit op een cursus Nederlands geleerd. Inmiddels ben ik erachter dat er veel meer woorden in het Nederlands bestaan om ‘mooier dan mooist’ te verwoorden. ‘Goddelijk’ is er één van. Een zeer toepasselijke variant voor de nieuwe cd van het Nederlands Kamerkoor.

U kunt het ‘goddelijk’ in deze context vrij letterlijk opvatten. Tussen hemel en aarde bestond er altijd zoiets als een ‘dialoog’, al was het meestal eenrichtingsverkeer. Geen idee wat de hemel de aarde heeft gegeven, behalve het onvoorwaardelijke geloof, maar de aarde heeft de hemel behoorlijk wat geschonken. Onder meer poëzie en muziek. En als die twee in een perfecte harmonie samensmelten, dan is het resultaat gewoon hemels

Koning David was, behalve een brave man en een stoute echtgenoot, ook een geniale dichter. Zijn psalmen behoren nog steeds tot het mooiste dat de dichtkunst ooit heeft opgeleverd. Zij waren – en zijn nog steeds – de inspiratiebron voor alle kunsten en zijn dan ook door verschillende componisten op muziek gezet, onder andere door Bach, Allegri, Schütz, Strawinski, Kodaly.

Die namen ontbreken op de cd Tehilim (Hebreeuws voor psalmen), maar wat we wel krijgen, is een waaier van bekende en minder bekende componisten die verankerd zijn in zowel de christelijke als Joodse traditie. Met de laatste worden niet alleen synagogale gezangen bedoeld, men heeft ook voor wereldlijke composities gekozen.

Van Sweelinck en Rossi tot Schönberg en Avni wordt er een tijdspanne van ruim 600 jaar overbrugd, waarin de meer dan 4000 jaar oude traditie van het psalmzingen wordt behandeld. Nou ja behandeld… Het is een cadeau aan hemel en aarde, want zo mooi, zo ‘goddelijk’, wordt er zelden gemusiceerd.

Als solist brillieert de Israëlische bas Gilad Nezer – behalve lid van het koor ook de voorzanger bij de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam. Zijn klank is ruimtelijk en helder.

Vorig artikel

Hoofdredactioneel: Voorkennis

Volgend artikel

Opera Studio voert Pelléas et Mélisande op

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski