CD-recensies

Oehms zet Westbroeks Fanciulla op cd

Minnie in La fanciulla del West is niet alleen Eva-Maria Westbroeks favoriete rol, het is ook één van haar beste rollen. Oehms Classics heeft de vertolking die de Nederlandse sopraan vorig jaar in Frankfurt gaf op cd gezet, met naast haar nog veel meer imponerende spelers.

Fanciulla FrankfurtWellicht weet u waarom La fanciulla del West, samen met Edgar en Le Villi, tot de minst gewaardeerde en gespeelde opera’s van Puccini behoort? Ik niet.

Vlak na de première in 1910 schreef een anonieme Amerikaanse criticus: “The first act is the best Puccini ever wrote, the second a more passionate evolution of the musical ideas of the first.”

Hoe waar! De muziek is vol onvervalste passie en het verhaal verhult een psychologisch drama dat zelfs in de beste Bergman-film niet zou misstaan (mocht hij zijn stiltes voor muziek willen inruilen).

In de maanden mei en juni 2013 werd La Fanciulla door de Oper Frankfurt opgevoerd. Tot mijn grote vreugde werden de voorstellingen opgenomen en op cd uitgebracht. Vraag is wel: waarom niet op dvd? Naar de foto’s en trailer te oordelen betrof het één van de mooiste en spannendste Fanciulla’s van de afgelopen tijd (geregisseerd door Christof Loy). En aangezien de concurrentie toch al zo klein is…

Ook zonder visie valt er echter waanzinnig veel te genieten. Eva-Maria Westbroek behoort tegenwoordig tot de allerbeste vertolksters van de hoofdrol en in de Uruguayaanse tenor Carlo Ventre treft zij een Dick Johnson van vlees en bloed. Waar vind je nog zulke spintostemmen, die in staat zijn een veristische opera te zingen?

Ashley Holland toont zich hun gelijkwaardige partner in de rol van Jack Rance, waardoor de ‘pokerscène’ uitgroeit tot wat het zijn moet: een hoogtepunt van de opera.

Ook alle kleine rollen zijn voortreffelijk bezet en het Frankfurter Opern- und Museumorchester onder leiding van Sebastian Weigle speelt met veel gevoel voor drama. Zeer aanbevolen!

Hieronder de trailer uit Frankfurt:

Vorig artikel

Vandalist bekladt Metropolitan Opera

Volgend artikel

Veel contrast en ironie in Londense Ariadne

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

2Reacties

 1. stefan caprasse
  26 juni 2014 at 16:30

  La fanciulla del West is mijn lievelingsopera van Puccini en gelukkig wordt hij de laaste tijd toch wel weer meer opgevoerd.
  Edgar is een mooi werk, maar daar begrijp ik beter dat hij minder uitgevoerd wordt…hoewel…
  Deze uitvoering is niet op dvd uitgebracht, omdat deze enscenering (van Christof Loy dus) reeds recentelijk op dvd uitgebracht is, met Nina Stemme. De productie van Amsterdam (van Lehnhoff) die dus ook op dvd uitgebracht is met Westbroek, heb ik dan weer in Parijs gezien met Nina Stemme (zie mijn artikel: “Twee Puccini’s en een Debussy in Parijs”) . Beide diva’s hebben dus beide producties gezongen.

 2. Barbara
  26 juni 2014 at 19:37

  Er is reeds een bluray verschenen van deze productie met Nina Stemme in de hoofdrol (bij de Zweedse Opera).