Home » CD-recensies

Een prachtige nieuwe Nixon

25 november 2009 Geen reacties

Lange tijd bestond er maar één opname van Nixon in China, de succesvolle opera van John Adams. Met dank aan de Opera Colorado is er nu een nieuwe uitgave beschikbaar. En niet zomaar eentje, het is een prachtige uitvoering.

NixonJohn Adams behoort ongetwijfeld tot de succesvolste hedendaagse componisten. Logisch: zijn muziek is zeer toegankelijk en ligt prettig in het oor, zonder dat het meteen aan klanktapijt of muzak doet denken. Zijn stijl noemt hij zelf ‘post-style-style’ en zijn composities een ‘celebratie van de Amerikaanse cultuur’.

Nixon in China werd al bij de première (1987) een grote hit. Terecht. Het is een ‘echte’, bijna ouderwetse opera, met prachtige melodieën en nazingbare aria’s.

Marin Alsop, chef-dirigente van het Colorado Symphony Orchestra is al jaren lang een grote pleitbezorgster van de Amerikaanse muziek. Adams staat dan ook vaak op haar lessenaar. Om het 25-jarige jubileum van de Opera Colorado te vieren werd een nieuwe opname van Nixon gemaakt.

Het werd tijd, want de enige opname die van de opera bestond, dateert uit 1988. Thomas Hammons, die ook bij de première al Kissinger zong, is nog steeds van de partij. Zijn stem is rijper geworden, minder mooi ook, maar dat past bij de rol.

Maria Knyova zingt een ontroerende Pat Nixon. Haar ‘This is Prophetic’ klinkt als een echte tearjerker.

Chen-Ye Yuan (Chou En-lai) maakt indruk met zijn prachtig gezongen ‘I’m old’. Prachtige muziek. Prachtige uitvoering.

door

Nixon in China
John Adams

Uitgevoerd door: Colorado Symphony Orchestra onder leiding van Marlin Alsop.
Solisten: Robert Orth, Maria Kanyova, Thomas Hammons, Marc Heller en Chen-Ye Yuan.
Uitgever: Naxos (8.669022-24 (3 cd’s))

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.