CD-recensies

Thomas Hampson bezingt de Tides of life

In de winter van 2014 maakten Amsterdam Sinfonietta en de Amerikaanse bariton Thomas Hampson een tournee door Europa. In twee weken gaven ze twaalf concerten in zes verschillende Europese landen. Hun programma is nu onder de titel Tides of Life uitgebracht op cd.

Tides of LifeSpeciaal voor de tournee en in opdracht van Amsterdam Sinfonietta bewerkte de Britse componist David Matthews liederen van Wolf, Schubert en Brahms. Schuberts ‘Ständchen’ werd van een nieuw arrangement voorzien door Bob Zimmerman. Alleen ‘Dover Beach’ van Samuel Barber kreeg geen echte make-over en bleef dicht bij de oorspronkelijke compositie.

De liederen zijn soms amper herkenbaar, maar ik vind het niet erg. Het is best spannend om te horen wat een arrangement met bekende melodieën kan doen. De tekst blijft natuurlijk hetzelfde, maar de melodielijn – en zeker de toon – verandert wel.

In de nieuwe arrangementen klinken de Vier ernste Gesänge van Brahms iets minder somber, terwijl de liederen van Wolf (‘Der Rattenfänger’!) juist veel serieuzer van toon en minder ironisch zijn.

In de zetting van Bob Zimmerman klinkt het lieftallige ‘Ständchen’ een beetje unheimlich. Een gevoel dat versterkt wordt door de omdraaiing van de rollen: het is nu geen meisje dat bijgestaan wordt door een mannenkoor, het zijn vrouwen die de man begeleiden. Even wennen, maar mooi is het zeer zeker. En het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor weet er goed raad mee.

Thomas Hampsons stem is niet meer zo mooi en gecultiveerd als vroeger, maar dat is hier alleen maar een pre. Zo klinken de liederen lekker kruidig, met veel pit.

Amsterdam Sinfonietta bewijst alweer dat het tot één van de beste kamermuziekensembles in de wereld behoort.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Anne, Charles en Iris

Volgend artikel

Theater Na de Dam beleeft achtste editie

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski