CD-recensies

Kijktip: Hertog Blauwbaards burcht op dvd

Bij De Nederlandse Opera gaat op vrijdag 5 maart een nieuwe productie van Hertog Blauwbaards burcht in première, in een dubbelprogramma met Il prigioniero. Wie zich enigszins wil voorbereiden, kan wellicht uit de voeten met een oude dvd van Béla Bartóks bekendste werk, tipt Basia Jaworski.

De rol van Judith uit de opera van de Hongaar Béla Bartók zal bij De Nederlandse Opera vertolkt worden door Elena Zhidkova. Haar vertolking verscheen onlangs al op cd (LSO Live LSO0685). Een echte ontdekking. Zie de eerder verschenen recensie van de opname.

In 1980 waagde Sylvia Sass zich aan de rol. Sass was eind jaren zeventig, begin tachtig één van de veelbelovendste jonge sopranen in operaland. Ze zong in het Royal Opera House, in de Scala, de Metropolitan Opera…

En toen was ze weg. Zomaar. Haar carrière heeft maar een paar jaar geduurd. Waarom het misging? Zoals gebruikelijk: te snel te zware rollen. Wat niet hielp, was haar Callas-imitatie, waardoor je soms de indruk kreeg met een gekloonde versie van La Divina te maken te hebben.

De opname van rol van Judith deed ze bij Decca, met Kolos Kováts als de sonore Blauwbaard. Het London Philharmonic Orchestra stond onder de zeer spannende leiding van Georg Solti. Geen wonder, niemand kende zijn ‘Bartóks’ beter dan hij.

In 1981 werd de opname als een soundtrack gebruikt bij de film die de Miklós Szinetár maakte voor de Hongaarse tv (Decca 0743254). De beelden zijn zonder meer mooi. Een beetje aan de donkere kant, maar dat mag, het moet tenslotte eng blijven.

Sass ziet er prachtig uit. Acteren kan ze ook als geen ander, maar haar hoogte is een beetje geknepen. Gelukkig is er niets mis met haar laagte.

Het kostuum van Kováts daarentegen kan me niet bekoren, dat vind ik bespottelijk. Maar het geheel is beslist de moeite waard om te bekijken. Bovendien: u hebt toch geen keuze…

Vorig artikel

Boos publiek onderbreekt Chénier in Madrid

Volgend artikel

Delfzijl houdt Internationaal Korenfestival

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

1 Reactie

  1. 2 maart 2010 at 15:10

    Het is bijna nostalgie maar ik kan de audioopname niet beluisteren zonder die majestuese beelden weer te zien. Was een van mijn eerste opnames op de Sony Super-betamax videorecordermet Hi-Fi geluid en heb het wellicht wel 50x teruggezien. 🙂 Het was natuurlijk ook een show-of van tot dan ongekende Hi-Fi stereo video.