CD-recensies

Rattle’s eerste Walküre smaakt naar meer

In juli 2007 ging in Aix-en-Provence Die Walküre in première. Een opmerkelijke gebeurtenis, want het was niet alleen Rattle’s (en Aix’s) eerste Ring (nou ja, het tweede deel ervan), het markeerde ook een werkelijk sensationeel debuut van ‘onze’ Eva-Maria Westbroek op het festival. De opera verscheen onlangs op dvd.

die-walkureDe productie van Stéphane Braunschweig is zeer vernuftig. Veel glas en staal, en toch breekt hij nergens met de traditie. De gebaren zijn geijkt en de mooi in elkaar vloeiende scènes voornamelijk logisch.

Wotan (een prachtige, zeer humane en breekbare Willard White) is vanaf de eerste scène een toeschouwer die de boel letterlijk in de gaten houdt en (aan het begin van de tweede akte) een potje ‘stratego’ met zijn ‘pionnen’ speelt. De jonge Mikhail Petrenko (Hunding) vertoont een sterke gelijkenis met Poetin, waardoor zijn rol een extra grimmig karakter krijgt.

Na een ferm begin houdt Rattle het orkest soepel en licht. De mooi door Gambill gezongen ‘Winterstürme’ krijgt er een bijna belcantesk karakter door en het daaropvolgende liefdesduet klinkt als vanzelfsprekend onschuldig.

Westbroeks stem – stralend, volumineus en toch zeer lyrisch – kent duizenden nuances, waarmee ze alle gevoelens een andere kleur geeft: liefde, verdriet, vreugde, onschuld, verlangen.

Nu de rest van die Ring graag!

Vorig artikel

Grote operaproducties binnenkort op internet te zien

Volgend artikel

Het wonder Blythe

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski