CD-recensies

Meesterwerk Mireille eindelijk op dvd

Het heeft lang geduurd, want echt succesvol is de opera nooit geweest, maar eindelijk is er nu een dvd beschikbaar van Gounods meesterwerk Mireille. De Parijse productie van Nicolas Joel is geweldig, Inva Mulla is een ware ontdekking in de titelrol.

Eindelijk! Eindelijk kunnen wij kennismaken met Mireille. Echt succesvol is de opera van Charles Gounod nooit geweest – waar een behoorlijk gerommel met verschillende versies debet aan zal zijn geweest. In 2009 zette Nicolas Joel, die dat jaar baas van de Opéra National de Paris werd, de opera echter op het toneel van het Palais Garnier, als opening van het seizoen.

Gounods muziek is zeer theatraal, wat door de regie en de betoverende belichting alleen maar wordt onderstreept. Hier geen concepten (wat een verademing!), wel een voortreffelijke personenregie en een geweldige mise-en-scène.

Het bühnebeeld doet mij aan het begin een beetje denken aan The Sound of Music. Maar het pastorale, bijna serene begin verandert gaandeweg in een horrorverhaal met een Manon Lescaut-achtig einde. Ik was in tranen!

Inva Mulla (Mireille) is een ware ontdekking. Zowel qua stem als qua uiterlijk en gebaren doet zij mij aan drie van de grootste zangeressen van de laatste 50 jaar denken: Scotto, Freni en Cotrubas.

Charles Castronovo is een lichte maar in alle opzichten prettige Vincent en Alain Vernhes imponeert als Mireilles vader.

De dirigent, regisseur en dramaturg vinden Mireille een meesterwerk en daar kan ik het, na het bekijken van de dvd, alleen maar mee eens zijn. Voor mij de beste opera-dvd van vorig jaar, dat mag u niet missen!

Vorig artikel

Opera over Winnie Mandela in de maak

Volgend artikel

De wereld in 40 operahuizen: Caracas

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski