Achtergrond

De wereld in 40 operahuizen: Caracas

Wat rond 1600 in Italië begon, is inmiddels een mondiaal fenomeen. Opera, je vindt het bijna overal. In een tamelijk roekeloze trip over de wereld worden veertig willekeurige operahuizen uitgelicht, met een kiekje en een praatje. In deel 27 het Teatro Teresa Carreño.

Van São Paulo gaan we naar het topje van het Zuid-Amerikaanse continent: Caracas in Venezuela.

Het gebouw
Het Teatro Teresa Carreño – ook wel Complejo Cultural Teresa Carreño genaamd – is één van de belangrijkste en grootste theaters van Venezuela en ligt in het culturele centrum van hoofdstad Caracas.

Het idee voor de bouw van het theater ontstond in de jaren zeventig, toen het Venezuelan Symphony Orchestra op zoek was naar een nieuw thuis. De architecten Tomás Lugo, Jesus Sandoval en Dietrich Kunckel maakten het ontwerp en in enkele jaren tijd werd het theater gebouwd.

In 1976 werd de eerste concertzaal van het complex officieel geopend: de Jose Felix Ribas-zaal. Deze zaal telt 440 plaatsen en wordt gebruikt voor symfonische concerten. Het is al sinds de opening de thuisbasis van het Venezuela Youth Orchestra.

In 1983 volgde de opening van de Ríos Reyna-zaal. Deze zaal telt 2400 plaatsen en wordt gebruikt voor concerten, opera en ballet.

Het centrum bevat verder ook diverse kleine ruimtes en twee expositiehallen, waarvan eentje is gewijd aan Teresa Carreño, naar wie het theater vernoemd is. Carreño leefde van 1853 tot 1917 en maakte wereldwijd faam als pianiste, operazangeres, componiste en dirigente.

Het gezelschap
Het Teatro Teresa Carreño wordt gebruikt door het Teresa Carreño Opera Choir, het Teresa Carreño Ballet, het National Philharmonic Orchestra, het Venezuela Youth Orchestra en de National Theater Company of Venezuela.

Het centrum wordt geleid door artistiek directeur Rodolfo Saglimbeni, tevens dirigent.

Seizoen 2010/2011
De website van het theater is momenteel uit de lucht voor werkzaamheden, zodat de programmering voor 2011 de redactie onbekend is.

Wie geïnteresseerd is, kan later terecht op www.teatroteresacarreno.gob.ve.

De reis tot nu toe
Amsterdam
Hamburg
Kopenhagen
Oslo
Stockholm
Helsinki
Tallinn
Riga
Vilnius
Warschau
Minsk
Moskou
Peking
Tokio
Hongkong
Wellington
Sydney
Kuala Lumpur
Hanoi
Mumbai
Ankara
Tel Aviv
Cairo
Kaapstad
Buenos Aires
São Paulo

Vorig artikel

Meesterwerk Mireille eindelijk op dvd

Volgend artikel

Opera Top Tien 2010 | Redactie

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.