AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Renée, Dima en Mark

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 88.

When in Britain, do Britten
Deze zomer heeft Groot-Brittannië een flink aanbod aan muziekfestivals. In Aldeburgh bijvoorbeeld, waar muziek klinkt van oprichter Benjamin Britten. Er is een nieuwe enscenering van A Midsummer Night’s Dream en Opera North speelt Billy Budd.

Renée nooit meer als Die Feldmarschallin
Nog een paar dagen tot het veelbesproken afscheid: Renée Fleming zal zaterdag voor de allerlaatste keer ‘Da steht der Bub’ und da steh’ ich’ zingen als Octavian naast Sophie, ‘dem frenden Mädel’, staat.

Maddalena in Amsterdam
Op Place de l’Opera las u al de verhalen over Lisette Oropesa en Saimir Pirgu, maar er is natuurlijk ook een Maddalena in Rigoletto bij De Nationale Opera. Mezzosopraan Annalisa Stroppa heeft er schik in.

Zanger met designlamp
Bariton Benjamin Appl heeft veel succes met zijn nieuwe album Heimat. Hij vertelt over de achtergronden.

Spaart u zegeltjes?
Have a good day! is de titel van een opera met tien supermarktkassières. Het is één van de opmerkelijke programmaonderdelen van Operadagen Rotterdam. Het festival begint vrijdag.

Mark in Berlijn
De Berliner Philharmoniker heeft komend seizoen een vocale artist in residence. Later deze maand komt hij aan het woord op Place de l’Opera.

Nummeropera
Meer dan 11.000 voorstellingen gaf de Metropolitan Opera sinds het gezelschap zich vijftig jaar geleden vestigde in de nieuwbouw van Lincoln Center. Bijna een kwart daarvan werd gedirigeerd door James Levine. Meer cijfers verzamelde de New York Times.

Tips van Marina
Lezen, studeren, luisteren. Sopraan Marina Rebeka maakt werk van de voorbereiding op haar operarollen.

Goede raad
“Bij een handelsmissie wordt nu vaak pas op het laatste moment aan een kunstenaar gedacht”, en andere nuttige gedachten in een gezamenlijk verhaal van de Raad voor Cultuur en de Sociaal-Economische Raad.

In gala naar Glyndebourne
Wie nog geen geschikte hoed heeft gevonden om deze zomer naar Glyndebourne te dragen, vindt bij het deftige Londense kledingwarenhuis Harvey Nichols het juiste model: een Southampton classic pillbox. Voor een dikke 500 Britse pond is hij de uwe.

Foto’s Kameroperahuis
Niet alles gebeurt in New York en Londen.

Sasha was bij Cyrano
“Ze legde haar hoofd tegen zijn wang. Wat hij haar toefluisterde, viel weg in het geroezemoes van de theaterfoyer, maar ze wist dat ze hem nooit meer wilde verliezen.” Een foto als het slot van een Leni Saris-roman.

Merlijn even de weg kwijt
Muziekkenner, voetbalblogger en Alles begint bij Bach-schrijver Merlijn Kerkhof heeft soms verrassende standpunten.

Met Gala en Opera Awards
Het was het weekend van de gala’s in operaland. De New Yorkse Metropolitan Opera vierde het feit dat vijftig jaar geleden de nieuwbouw werd betrokken in Lincoln Center.

In Londen werden een paar uur eerder de Opera Awards uitgereikt. New York had meer sterren, maar Londen had als veelgeroemd presentator BBC Radio 3-host Petroc Trelawny. Anna Netrebko won bij de dames in New York qua japonnen, Renata Scotto ontving in Londen een Lifetime Achievement Award.

Loy won
Winnaar in de categorie ‘beste regisseur’ bij de Opera Awards was Christof Loy. Hij regisseert de komende seizoensopening van De Nationale Opera, La forza del destino, met onder anderen Eva-Maria Westbroek en Roberta Alexander.

Ain’t no mountain high enough
Sopraan Pretty Yende – in 2008 won ze het IVC in Den Bosch – scoorde hoge punten met haar soloalbum A Journey. Niet alleen de recensent van Place de l’Opera was onder de indruk, ook de jury van de Opera Awards bekroonde de plaat.

Zac kleedde Anna
Anna Netrebko won in Londen de titel Female singer of the Year, maar ze was in New York. In Zac Posen, met glimmers van Chopard.

Dima als suprise
Grote verrassing in New York was het optreden van Dmitri Hvorostovsky. Hij lijdt aan een ernstige ziekte, maar stond er toch, met een aria uit Rigoletto.

Evaluatie
Anna als geisha en meer verrassingen tijdens een avond die volgens de recensent draaide om de zangers, met een net wat te luid spelend orkest.

Om ervoor wat betreft New York helemaal vanaf te zijn: hier leest u wie met wie op de foto ging en wat men zoal droeg. Iedereen had schik, al kijkt bas Eric Owens niet heel verrukt.

Vorig artikel

Opera Festa brengt Nabucco in Leiden

Volgend artikel

Wiener Tradition brengt operetteconcert

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.