Achtergrond

Youtube-portret: Bo Skovhus

Op het operatoneel gaat hij als barihunk door het leven, in de concertzaal staat hij te boek als liedspecialist: Bo Skovhus is een bariton van naam. Sinds eind jaren tachtig maakt hij wereldwijd carrière. Een portret in beeld van de Deen. Met dank aan Youtube.

Bo Skovhus werd op 22 mei 1962 geboren in Ikast, Denemarken. Hij begon zang te studeren aan de Royal Academy of Music in Aarhus en vervolgens in Kopenhagen. In de Deense hoofdstad speelde hij nog met het idee dokter te worden, maar toen hij door een goed woordje van zijn zangleraar uitgenodigd werd om Don Giovanni te zingen bij de Wiener Volksoper in 1988 zette hij dat plan wel uit zijn hoofd.

Zijn debuut in de opera van Mozart was een groot succes en lanceerde zijn carrière. Wenen werd zo’n beetje zijn nieuwe thuis. Hij verscheen vele malen op het toneel van de Volksoper en later de Wiener Staatsoper en trad ook regelmatig op in de Wiener Musikverein en het Wiener Konzerthaus. Sinds 1997 mag hij zich bovendien Kammersänger noemen.

In de 25 jaar dat Skovhus nu op het operatoneel staat, heeft hij een uitgebreid repertoire opgebouwd. Hij zingt onder meer rollen van Mozart, Strauss, Berg, Britten, Tsjaikovski en Wagner.

Van Mozart heeft Skovhus diverse rollen gezongen. Hieronder twee voorbeelden. Allereerst zingt hij de aria ‘Tutti accusan le donne’ van Don Alfonso uit Così fan tutte. Het fragment komt van de Salzburger Festspiele 2009. Florian Boesch zingt Guglielmo, Topi Lehtipuu is Ferrando.

Hieronder een duet uit Mozarts bekende opera Don Giovanni. Skovhus vertolkt de vrouwenverslinder, Anna Netrebko zingt de partij van Zerlina.

Ook in operetterollen heeft Skovhus veel succes behaald, met name als Danilo in Die Lustige Witwe. Hieronder het bekende duet ‘Lippen schweigen’. Het fragment komt uit een Parijse productie uit 1997, met Karita Mattila als Hanna Glawari.

Naast opera speelt het lied een grote rol in de carrière van de bariton. Hij besteedt veel tijd aan het geven van recitals en wordt beschouwd als één van de beste liedzangers van dit moment. Hij werkt voor zijn recitals samen met gerenommeerde begeleiders als Helmut Deutsch en Daniel Barenboim.

Hieronder zingt hij ‘Stille Tränen’ van Robert Schumann tijdens een recital, begeleid door Stefan Vladar.

Van Gustav Mahler nam Skovhus onder meer Das Lied von der Erde op voor het label Sony. Hieronder zingt de bariton vroeg werk van de Oostenrijkse componist, het lied ‘Ablösung im Sommer’.

Tot slot een fragment uit het concertcircuit. Skovhus zingt het derde deel van de lyrische symphonie van Zemlinsky, ‘Du bist die Abendwolke’. Het fragment komt uit 1997, het orkest is het En-Aichi-Kay Symphony Orchestra.

Skovhus staat binnenkort voor het eerst op het toneel van Het Muziektheater in Amsterdam, waar hij in een nieuwe productie van De Nederlandse Opera de titelrol zal zingen in Evgeni Onjegin van Tsjaikovski.

Vorig artikel

Eén operagezelschap verliest subsidie

Volgend artikel

Opera Studio en Reisopera boos op Zijlstra

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.