Achtergrond

Youtube-portret: Ekaterina Gubanova

Ekaterina Gubanova is nog maar net de dertig gepasseerd, maar is nu al vertrouwd met de grootste operahuizen ter wereld. De jonge Russische excelleert in repertoire van onder andere Verdi en Wagner. Een portret in beeld. Met dank aan Youtube.

(Foto: Opera Art)

Gubanova werd in 1979 geboren in Moskou. In plaats van bij het Mariisnky of het Bolshoi Theater kwam ze al snel in Londen terecht voor haar opleiding, waar het gerenommeerde Young Artists Program van het Royal Opera House haar op haar 23e omarmde.

Enkele jaren later begon Gubanova zich te laten zien op de grote operatonelen van de wereld. Zo zong ze Brangane in Tristan und Isolde bij de Opéra National de Paris in 2005. En er volgden meer Wagner-optredens, waaronder in Das Rheingold en Die Walküre.

Hieronder een voorbeeld. Ze vertolkt Fricka in Die Walküre, in een scène met Vitalji Kowaljov als Wotan. Daniel Barenboim dirigeert. De opname komt uit de Scala in Milaan.

Gubanova werkte vaker samen met Barenboim bij belangrijke debuten en optredens. Zo was de maestro er ook bij toen ze in 2007 haar debuut maakte bij de Salzburger Festspiele, als Olga in Jevgeni Onjegin. Hieronder een fragment.

Hetzelfde jaar debuteerde de mezzo bij de Metropolitan Opera, in Oorlog en Vrede van Prokofjev. Later kwam ze terug bij het beroemde huis in New York om Giulietta te zingen in Les contes d’Hoffmann, onder leiding van James Levine. Hieronder de bekende ‘Barcarolle’ uit die productie. Ze zingt samen met Kate Lindsey.

Verdi is een belangrijk componist in het repertoire van Gubanova. Ze trad in plaatsen als Tokyo, Milaan en Los Angeles op in het requiem van de Italiaanse componist, onder leiding van grote maestro’s, en ze zong de afgelopen seizoenen bij diverse huizen de rol van Amneris in Aida.

Met name tijdens het bekende festival Chorégies d’Orange boekte Gubanova veel succes met haar Amneris. Hieronder een lang fragment van haar optreden, opgenomen in juli 2011. Carlo Ventre zingt Radames.

Een ander recent succes van Gubanova is haar invalbeurt voor Elina Garanca in Donizetti’s Anna Bolena bij de Metropolitan Opera, een voorstelling die live in bioscopen over de hele wereld uitgezonden werd. De mezzo zong de partij van Giovanna Seymour. Hieronder een fragment.

In mei is Gubanova bij De Nederlandse Opera in Amsterdam te zien in de rol van Eboli in Don Carlo. Daarom tot slot de aria ‘O don fatale’ uit Verdi’s opera.

Zie voor meer informatie de persoonlijke website van Ekaterina Gubanova.

Vorig artikel

Opera in de media: week 6

Volgend artikel

Discografie: Sprookjes van Rimski-Korsakov

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

  1. Mauricio Fernández
    5 februari 2012 at 13:40

    Gehoord drie jaar geleden als Eboli in München: nou, zij heeft nog een lange weg te gaan, ik ben benieuwd hoe zij het vanaf brengt bij DNO!

  2. kersten
    6 februari 2012 at 18:05

    Drie jaar kan lang genoeg zijn.