Home » Binnenkort

Opera in de media: week 6

3 februari 2012 1 reactie

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 6 (4 – 10 februari) onder meer aandacht voor een oudere productie met Kitesj-regisseur Dmitri Tcherniakov en twee rollen van Ekaterina Gubanova.

Scène uit La Traviata (foto: Marco Borggreve).

La Traviata van de Reisopera
De Nationale Reisopera is nog enkele weken te zien in de theaters met de reprise van La Traviata in de regie van Monique Wagemakers. Toch zendt Radio 4 de opname, die op 21 januari in Enschede werd gemaakt, al uit. De Place de l’Opera-recensie sprak van Petya Ivanova als een onberispelijke Violetta, zorgvuldig fraserend en met fraaie coloraturen. Al was haar interpretatie wat koel en egaal, zo luidde het oordeel (lees de recensie).

Peter Auty was volgens de recensie een knappe Alfredo, extravert en vol passie. Begeleid door het koor van de Nationale Reisopera en het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Robbert van Steijn hoort u verder onder andere Roland Wood, Karin Strobos, Carol Rowlands en Grzegorz Stachowiak.
Radio 4: zaterdag 4 februari om 19.00 u.

Anna Netrebko (foto: Dario Acosta / DG).

Anna zingt Anna
De Anna Bolena die de Metropolitan Opera dit seizoen brengt, was al te zien in de bioscoop bij een ‘Live in HD’-vertoning. Nu staat het werk van Donizetti ook geprogrammeerd voor de radio-zaterdagmatinee. De BBC-radio zendt deze uitvoering rechtstreeks uit. De ster van de show is Anna Netrebko als Anna Bolena, naast Ekaterina Gubanova, die met de rol van Jane Seymour haar roldebuut maakte in deze Met-productie. Ildar Abdrazakov zingt de rol van Hendrik de Achtste, Stephen Costello is Lord Percy. Marco Armiliato dirigeert het Met-orkest. Voor wie WDR3 beter kan ontvangen: ook daar is deze uitvoering te horen.
BBC Radio 3: zaterdag 4 februari om 19.00 u.

La Bohème op zijn Spaans
Giancarlo del Monaco regisseerde voor het Teatro Real in Madrid de klassieker La Bohème van Giacomo Puccini. Hij had voor de cast zangers als Inva Mula-Tchako als Mimi, Aquiles Machado als Rodolfo en Laura Giordano voor de rol van Musetta tot zijn beschikking. Het koor en orkest van het Teatro Real stonden onder leiding van Jesús López Cobos. De opname dateert uit 2006.
Mezzo: zaterdag 4 februari om 20.30 u.

Gustav Mahler.

Mahler op Canvas
Op Canvas neemt men zondag alle tijd voor Mahler. Eerst is er een documentaire over het leven en de muziek van Gustav Mahler (1860-1911). Regisseur Andy Sommer koos als rode draad de Mahler-specialist Henry-Louis de la Grange. Mahlers muziek wordt tot leven gewekt door musici als Leonard Bernstein, Claudio Abbado, Pierre Boulez, Daniele Gatti en Thomas Hampson.

Na de documentaire kunt u kijken naar een opname van Mahlers Kindertotenlieder, zoals uitgevoerd in Brussel, in het Paleis voor Schone Kunsten. Tijdens het Klarafestival 2010 zong mezzosopraan Dagmar Pecková de cyclus met deFilharmonie onder leiding van Philippe Herreweghe.
Canvas: zondag 5 februari om 12.00 u.

Lucrezia Borgia met Gruberova
Voor wie na Anna Bolena graag meer van Donizetti wil horen is er op zondag de opera Lucrezia Borgia. Die opera werd door de Bayerische Staatsoper in München uitgevoerd in 2009. Mezzo noemt Edita Gruberova, die de titelrol zingt, ‘the world’s undisputed Queen of belcanto’. Andere solisten zijn: Pavol Breslik (Gennaro), Franco Vassallo (Don Alfonso), Alice Coote (Orsini) en Steven Humes (Gubetta). Orkest en koor werden geleid door Bertrand de Billy, regisseur was Christof Loy.
Mezzo: zondag 5 februari om 17.00 u.

Ekaterina Gubanova (foto: Opera Art).

Jevgeni in Salzburg
Ekaterina Gubanova kwamen we eerder deze week tegen in de Met-productie van Anna Bolena. Op het festival van Salzburg in 2007 was ze ook te horen, in de rol van Olga in Jevgeni Onjegin van Tsjaikovski. Die versie stond onder muzikale leiding van Daniel Barenboim en werd geregisseerd door Andrea Breth. De Wiener Philharmoniker, het Wiener Staatsopernchor werkten mee, en een rij stevige solisten: Peter Mattei als Jevgeni, Anna Samuil als Tatiana en Joseph Kaiser in de rol van Lenski.
Mezzo: maandag 6 februari om 13.30 u.

Dialogues van Poulenc
Dmitri Tcherniakov is deze weken in Amsterdam voor de voorbereiding van Kitesj, de komende productie van De Nederlandse Opera. Op Mezzo is dinsdag zijn regie te zien van Dialogues de Carmélites, een opera die niet veel mensen onberoerd laat. Het werk van Francis Poulenc is allang niet meer in deze rubriek voorbijgekomen, dus alle reden om de uitzending te vermelden. Kent Nagano was dirigent bij de productie in München in het Nationaltheater in 2010. De hoofdrollen waren voor onder andere Alain Vernhes, Blanche Gritton, Bernard Richter en Felicity Palmer.
Mezzo: dinsdag 7 februari om 20.30 u.

Sterren van weleer
Een programma met Herbert von Karajan, Leontyne Price en Luciano Pavarotti, dat betekent sterren van weleer, in de Messa da Requiem van Verdi. De opname uit 1966 werd gemaakt in de Scala in Milaan.
Mezzo: woensdag 8 februari om 18.30 u.

Susan Gritton (foto: Tim Cantrell).

Delen uit Wozzeck
Onderdeel van de wekelijkse ‘Vrijdag van Vredenburg’ zijn de Bruchstücke uit de opera Wozzeck van Berg. Ze ‘verklanken de wanhoop, waanzin en vertwijfeling van veteraan Wozzeck die, vernederd door zijn superieuren, ontspoort in de liefde en daarbij datgene vernietigt wat hem het meest dierbaar is’, zo luidt de toelichting van Radio 4. De Bolero van Ravel, die erna klinkt, zal ongetwijfeld een aanzienlijk contrast vormen. In de uitzending, live vanuit Vredenburg Leidsche Rijn in Utrecht, hoort u het Radio Filharmonisch Orkest met dirigent Mark Wigglesworth en sopraan Susan Gritton.
Radio 4: vrijdag 10 februari om 20.00 u.

Weektip

Een ‘grande dame’ met weinig stem
In een rubriek vol grote stemmen, pittige sopranen en welluidende mezzo’s maken we één keer een uitzondering. De zangeres die op zondag 5 februari in de schijnwerpers van Arte staat, heeft nauwelijks een stem van betekenis. Zingzeggen, soms fluisteren, dat is haar handelsmerk. Maar ze is misschien wel het beste bewijs dat weinig stem en veel, héél veel expressie tot een indrukwekkend geheel kunnen leiden. Juliette Gréco wordt 85 en dat gedenkt Arte. Ze vierde haar tachtigste met een serie optredens in het Parijse Châtelet-theater, was afgelopen mei in Carré met een vitale show en zong in 2004 in de Olympia. Dat concert zendt Arte, na een documentaire, op zondagavond uit.
Arte: zondag 5 februari 2012 om 20.30 u.

door

1 reactie »

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.