Achtergrond

Youtube-portret: Elizabeth Connell

Op 18 februari verloor de operawereld een groot en bijzonder artieste: Elizabeth Connell. De sopraan, voorheen mezzosopraan, maakte bijna veertig jaar lang grote indruk op de internationale tonelen. Een portret in beeld. Met dank aan Youtube.

Elizabeth Connell (foto: Clive Barda).

Elizabeth Connell werd in 1946 geboren in Port Elizabeth, Zuid-Afrika. 26 jaar later maakte ze haar debuut bij de Wexford Festival Opera in Kát’a Kabanová, gevolgd door een optreden bij de opening van het beroemde Sydney Opera House. Ze zou de rest van haar carrière een speciale band met de Australische opera behouden.

In het begin van haar carrière stond Connell vijf jaar onder contract bij de English National Opera. Daarna trok ze als freelance artiest de gehele wereld over en deed de grootste operahuizen aan. Van Londen tot New York, van Berlijn tot Milaan en van Parijs tot San Francisco. Met ook optredens op de grote operafestivals van Salzburg, Glyndebourne, Verona en Bayreuth.

Connell begon haar loopbaan als mezzosopraan en zong rollen als Eboli in Don Carlos, Azucena in Il Trovatore en Donna Elvira in Don Giovanni. In 1983 stapte ze over naar het sopraanrepertoire, waarin ze een breed scala aan rollen zong. Fiordiligi in Così fan tutte, maar bijvoorbeeld ook Marie in Wozzeck, Elisabeth in Tannhäuser, Norma en Ariadne.

In plaats van te slijten leek haar stem enkel te blijven groeien en bloeien, zelfs toen ze ouder werd. ‘She paced her career to perfection’, schreef The Guardian in zijn in memoriam. In 2010 zong ze nog in producties van Tristan und Isolde en Elektra. In 2011 vertolkte ze Turandot en in 2012 was ze van plan te debuteren bij de Opéra de Toulon in een nieuwe productie van Lohengrin.

Zo ver kwam het niet. Ze gaf haar laatste optreden op 27 november 2011 in Hastings – een recital. Op 18 februari dit jaar overleed ze aan de gevolgen van kanker in haar woonplaats Londen.

Hieronder zes herinneringen aan Connell, geplaatst in chronologische volgorde en met extra veel aandacht voor haar bijzondere prestaties toen ze de zestig al gepasseerd was.

Een duet met Donald Smith uit de vierde akte van Aida, opgenomen in 1975 in het Sydney Opera House.

Een duet met Plácido Domingo in Luisa Miller, opgenomen in 1978 in Covent Garden.

Een scène als Lady Macbeth in Verdi’s Macbeth, opgenomen in 1987 in Rome.

De monoloog ‘Orest’ uit Elektra, opgenomen in 2005 bij de Staatsoper Unter den Linden in Berlijn.

Het beroemde ‘Liebestod’ uit Tristan und Isolde van Richard Wagner, opgenomen tijdens een concert in 2007 onder leiding van Richard Hickox.

Een scène uit Turandot, opgenomen in februari 2011, een jaar voor haar overlijden.

Vorig artikel

Opera in de media: week 11

Volgend artikel

Studio 32 voert verkorte Nozze di Figaro op

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.