Achtergrond

Youtube-portret: Laura Aikin

De Marilyn Monroe die op dit moment op de planken staat in de Amsterdamse Stadsschouwburg, is in werkelijkheid Laura Aikin. Een Amerikaanse met een imposante sopraan en een wijd uiteenlopend repertoire. Een portret in beeld. Met dank aan Youtube.

(Foto: Aline Castejon)

Laura Aikin groeide op in Buffalo, New York, maar is als artiest eerder Europees dan Amerikaans. Ze volgde haar zangstudie in Duitsland, begon haar carrière als ensemblelid van de Staatsoper in Berlijn, trouwde een Italiaanse advocaat en keerde pas terug naar haar geboorteland toen ze haar naam als zangeres stevig gevestigd had.

Aikin wordt alom geprezen om haar veelzijdigheid (haar repertoire beslaat vele eeuwen), haar krachtige presence op het toneel en haar bijzondere instrument: haar sopraan omvat meer dan drie octaven.

Bij de Staatsoper Berlin zong Aikin tussen 1992 en 1998 in meer dan 300 voorstellingen. Ze vertolkte er rollen als Lulu, Koningin van de Nacht in Die Zauberflöte, Zerbinetta in Ariadne aus Naxos, Amenaide in Tancredi en Sophie in Der Rosenkavalier.

De rol van Amenaide in Rossini’s opera vertolkte ze onder meer ook in Luik. Hieronder een fragment, met Ewa Podles in de titelrol.

Na haar ‘klaarstoomjaren’ in Berlijn won Aikin snel aan bekendheid in heel Europa. Ze verscheen regelmatig op het toneel van de Salzburger Festspiele, debuteerde bij het Glyndebourne Festival en grote huizen als het Opernhaus Zürich, de Scala, de Deutsche Oper en de Opéra National de Paris.

De rollen die de sopraan in die huizen op zich nam, liepen wijd uiteen. Hieronder enkele voorbeelden. Om te beginnen een optreden van Aikin in Salzburg, 2006. Ze zingt ‘Ach, ich liebte’ in Die Entführung aus dem Serail van Mozart.

Hieronder één van haar succespartijen: Lulu in de gelijknamige opera van Berg. Het fragment komt uit Zürich.

In de Scala zong Aikin onder meer in Poulenc’s Dialogues des Carmélites. Hieronder de slotscène van die productie, geleid door Riccardo Muti.

Aikin zong diverse malen in nieuwe opera’s van Hans Werner Henze. Zo vertolkte ze Badi’at in de wereldpremière van L’Upupa. En in Boulevard Solitude zong ze Manon Lescaut. Van de laatste opera hieronder een fragment.

Aikin is tot en met 16 juni nog in Amsterdam te zien als Marilyn Monroe. Hieronder beelden uit die productie:

Vorig artikel

Opera in de media: week 25

Volgend artikel

Berlijnse Bohème uit Sydney overtuigt

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.