BinnenkortHeadline

Opera in de media: week 25

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 25 (16 – 22 juni ) onder meer aandacht voor Miss Monroe uit Amsterdam, Manon uit Luik en Schaunard vanuit Londen.

Rotterdamse Jahreszeiten
Het oratorium van Haydn werd tijdens de Operadagen Rotterdam in 2011 voor het eerst als opera opgevoerd door het barokorkest B’Rock, het Vocalconsort Berlin en Christopher Moulds, Robin Johannsen, Tom Randle en Tim Mirfin. In de serie met door het Rotterdamse Opera OT gemaakte voorstellingen zendt BravaNL deze productie uit.
BravaNL: zaterdag 16 juni om 18.00 u.

Laura Aikin als Marilyn Monroe (foto: Hans van den Bogaard).

Miss Monroe in Amsterdam
De opera Waiting for Miss Monroe kreeg de afgelopen weken wisselende reacties, waarbij de muziek het vaak moest ontgelden en de lof uitging naar de enscenering en de kwaliteit van het acteren. Het nieuwe werk van componist Robin de Raaff en librettiste Janine Brogt wordt vanavond door Radio 4 rechtstreeks uitgezonden vanuit de Amsterdamse Stadsschouwburg. Het Nederlands Kamerorkest wordt gedirigeerd door Steven Sloane en in de belangrijkste rollen zingen Laura Aikin als Marilyn, Hendrickje Van Kerckhove als Norma Jeane, Alain Coulombe als Gable en Tom Randle in de rol van van Joe.
Radio 4: zaterdag 16 juni om 19.00 u.

Thomas Oliemans (foto: Marco Borggreve).

La Bohème uit Covent Garden
De Nederlandse bariton Thomas Oliemans had het zeer naar zijn zin bij zijn debuut in Covent Garden, enkele maanden geleden. Hij stond als Schaunard in La Bohème van Puccini, en vertelde daarover in een gesprek met Place de l’Opera.

Deze week zijn daar nog twee uitvoeringen met het duo Georghiu/Alagna in de hoofdrollen, maar de versie die de BBC radio uitzendt, is met de cast die dit voorjaar speelde: Joseph Calleja als Rodolfo, Carmen Giannattasio als Mimi, Fabio Maria Capitanucci als Marcello, Thomas Oliemans als Schaunard en Nuccia Focile als Musetta. Koor en orkest van het Royal Opera House werden geleid door Semyon Bychkov.
BBC Radio 3: zaterdag 16 juni om 19.00 u.

Fischer-Dieskau herdacht
Arte besteedt zondagmiddag aandacht aan de op 18 mei jongstleden overleden Dietrich Fischer-Dieskau, met een gefilmd portret uit 1995 van Bruno Monsaingeon, gevolgd door een registratie van een optreden in 1991 met aria’s van Mozart. De zanger wordt daarbij begeleid door het Chamber Orchestra of Europe onder leiding van Sandór Vegh.
Arte: zondag 17 juni om 15.25 u.

Florian Boesch (foto: Lukas Beck).

Florian Boesch in Wigmore Hall
Bariton Florian Boesch viel met begeleider Malcolm Martineau onlangs op een zeer laat moment in voor de zieke Magdalena Kožená, tijdens de Operadagen Rotterdam. Zijn optreden viel bij het publiek en bij de recensent van Place de l’Opera erg in de smaak. Hij treedt met zijn begeleider vanmiddag op in de Wigmore Hall in London met liederen van Schubert en Dichterliebe van Schumann, op tekst van Heinrich Heine.
BBC Radio 3: maandag 18 juni om 14.00 u.

Walküre in Leeds
Het regent Ringen in Europa, en ook in de rest van de wereld levert het naderende Wagner-jaar 2013 een groot aanbod op van operahuizen die een Ring des Nibelungen programmeren. Zo ook in het noorden van Groot-Brittannië, waar Opera North komende week in Leeds Die Walküre uitvoert. BBC radio zendt de hele avond uit. Vanaf 17.45 uur zijn drie delen live te horen vanuit de Town Hall in Leeds.

De aankondiging belooft veel multimedia, maar de radioluisteraars moeten het doen met het geluid dat geproduceerd wordt onder leiding van dirigent Richard Farnes. In de hoofdrollen onder andere bariton Erik Nelson Werner als Siegmund, sopraan Alwyn Mellor als Sieglinde en bas Clive Bayley in de rol van Hunding. Bariton Béla Perencz zingt Wotan, mezzo Katarina Karnéus is Fricka en sopraan Annalena Persson zingt de rol van Brünnhilde.
BBC Radio 3: woensdag 20 juni om 17.45 u.

Patricia Petibon (foto: Felix Broede / DG).

Barokstemmenfeest
Afgelopen december vierde het ensemble Le Concert d’Astrée van Emmanuelle Haïm zijn tienjarige bestaan in het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs. Onder de gasten waren Natalie Dessay, Philippe Jaroussky, Patricia Petibon, Rolando Villazón, Anne Sofie von Otter en Stéphane Degout. Op het programma veel Händel en muziek van Rameau en Purcell.
Mezzo: woensdag 20 juni om 20.30 u.

Manon live uit Luik
De Luikse Opéra Royal heeft een eigen kanaal op de videowebsite Dailymotion, met daarop een klein fragmentje van het optreden van Juan Diego Flórez in mei en wat clips van de lopende productie van Manon van Jules Massenet. Aan de vormgeving van die opera in de grote tent (het eigen theater wordt half september weer in gebruik genomen) in Luik is duidelijk geen Anish Kapoor te pas gekomen.

De voorstelling van Manon op woensdag 20 juni wordt via internet live gestreamd op het Dailymotion-kanaal. Op het podium staan dan Silvia Vázquez als Manon Lescaut en Ismaël Jordi als le Chevalier des Grieux, naast onder andere Massimiliano Gagliardo als Lescaut, Marcel Vanaud als Le Comte des Grieux en Guy de Mey als Guillot de Morfontaine. Dirigent is Patrick Davin en de regie is van Stefano Mazzonis di Pralafera.
Dailymotion: woensdag 20 juni om 20.00 u.

Don Giovanni uit Aix
Het barokorkest uit Freiburg, bariton Bo Skovhus en regisseur Dmitri Tcherniakov bundelden hun talenten tijdens het festival van Aix-en-Provence in 2010. Dat levert een Don Giovanni op die mogelijk kan concurreren met beelden van voetballers uit Oost-Europa. Dirigent Louis Langrée en het Freiburger Barockorchester begeleidden in de hoofdrollen naast Skovhus als Don Giovanni ook David Bizic, Colin Balzer, Marlis Petersen, Kristine Opolais en Kerstin Avemo.
Arte: donderdag 21 juni om 21.55 u.

Weektip

Licht in Keulen
Componist Karlheinz Stockhausen werkte 25 jaar aan zijn opera-cyclus Licht – Die sieben Tage der Woche, die in totaal 29 uur duurt. De tweede akte Donnerstag werd in 2008 in de Keulse Philharmonie opgevoerd. Carlus Padrissa, lid van het gezelschap La Fura dels Baus verzorgde de regie van deze voorstelling, die als titel Michaels Reise um die Erde kreeg. Michael speelt ook een rol in het deel Sonntag aus Licht dat vorig jaar in Keulen werd uitgevoerd (lees de reportage). Nicola Jürgensen was de solist, Peter Rundel dirigeerde.
Arte: zondag 17 juni om 23.10 u.

Vorig artikel

400 jaar Turkije-Nederland in concert

Volgend artikel

Youtube-portret: Laura Aikin

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

3Reacties

 1. kersten
  16 juni 2012 at 20:43

  Dmitri Tcherniakovs `huis clos-producties` van Il Trovatore
  (Brussel, Mezzo, gisteren) en Don Giovanni (Aix, Arte, donderdag as.) zijn niet meteen oninteressant te noemen maar zou de modaal
  voorbereide toeschouwer daar een touw aan vast kunnen knopen?,
  vraag ik me af.

 2. martin
  17 juni 2012 at 07:48

  Misschien een interessante aanvulling: Arte vertoont donderdag (10.40 uur) Robert Lepage’s magische productie van Stravinsky’s Nachtegaal die in januari zo’n succes was bij DNO. Opgenomen in Lyon maar met grotendeels dezelfde bezetting als in Amsterdam. De uitzending was al eerder aangekondigd in deze rubriek maar kwam toen op het laatste moment te vervallen.

 3. 18 juni 2012 at 07:53

  Vrijdag 22 juni is bij Mezzo Hippolyte et Aricie te zien van Rameau. Het is een live uitvoering vanuit het Palais Garnier, Parijs. Emmannuelle Haim dirigeert le Concert d’Astree, solisten o.a. Sarah Connolly en Stephane Degout.