Nieuws

IVC verplaatst concours naar 2022

Het Internationaal Vocalisten Concours heeft zijn tweejaarlijkse opera- en oratoriumconcours verplaatst naar 2022. In 2021 vindt zoals gepland het LiedDuo Concours plaats. Het IVC draagt de komende tijd wel met vier concerten bij aan De Bossche Zomer en organiseert in het najaar de IVC Mozart Masterclasses & More.

De reden dat het IVC zijn concours twee jaar opgeschoven heeft, is om ‘de artistieke kwaliteit en de toegankelijkheid van het concours voor zangers vanuit de hele wereld te garanderen’. Met name de reisrestricties voor de internationale deelnemers en de anderhalvemeterregel voor orkestmusici spelen de competitie parten, aldus directeur Ivan van Kalmthout. De afgelopen jaren ontving het IVC zangers van 79 verschillende nationaliteiten.

Het IVC is wel van plan om de komende tijd van zich te laten horen. In het kader van De Bossche Zomer brengt het vier concerten op verschillende locaties in Den Bosch. Mezzosopraan Nina van Essen brengt op 26 juli Mexicaanse volksmuziek met bariton en gitarist Germán Olvera, sopraan Kelly Poukens voert op 6 augustus haar solovoorstelling Keep Calm & Kelly On uit, sopraan Lenneke Ruiten geeft op 16 augustus samen met pianist Thom Janssen een recital en sopraan Bernadeta Astari brengt op 22 augustus wereldmuziek van Mozart to Bali. Meer concerten volgen mogelijk nog.

Van 28 november tot en met 4 december organiseert het IVC de Mozart Masterclasses & More. Grote namen als Vesselina Kasarova, Eva-Maria Westbroek, Roberta Alexander en Thomas Oliemans komen naar de Verkadefabriek in Den Bosch om bij te dragen aan masterclasses, concerten en een forum.

Kasarova, Alexander en Oliemans treden op als master. Zij werken met een aantal jonge talenten aan repertoire van Mozart. Andere kopstukken als Sarah Connolly en Rosemary Joshua spreken met de deelnemers over de toekomst van hun vak.

Het evenement wordt op 28 november geopend met een concert van IVC-laureaten sopraan Bernadeta Astari, mezzosopraan Nina van Essen en tenor Anton Kuzenok. Tenor Peter Gijsbertsen geeft op 29 november een uitvoering van het nieuwe IVC-prijslied ‘Het goud van Vermeer’ van componist Bart Visman en dichter Marc Pantus. Op 2 december is er een forum over de toekomst voor jonge zangers. De masterclassdeelnemers geven op 3 december een concert en Eva-Maria Westbroek sluit het programma op 4 december af met een solo-optreden, begeleid door een selectie van de philharmonie zuidnederland.

Zie voor meer informatie de website van het IVC.

Vorig artikel

Fotoreportage: Spanga begint repetities operafilm

Volgend artikel

Nederlands kwartet zingt Brahms' liefdesliederen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.