Achtergrond

Fotoreportage: Spanga start opnames The Other

Geen liveproductie deze zomer, wel een operafilm. Opera Spanga begon afgelopen weekend de geluidsopnames voor The Other, de vijfde operaspeelfilm van het Friese gezelschap. Place de l’Opera volgt door middel van beeldreportages het proces.

Aam de Lindedijk 11 in Spanga begonnen regisseur Corina van Eijk, dirigent Tjalling Wijnstra, een cast met Aylin Sezer, Eric Reddet en David Visser en een koor en een ensemble afgelopen weekend aan de geluidsopnames van The Other, een opera van componist Floris van Bergeijk en librettist Jonathan Levi. Er zijn vijf opnamedagen gepland, waarop alle muziek geregistreerd wordt.

Luke Mitchell (regieassistent) en Corina van Eijk (regisseur) nemen de partituur van noot tot noot door. (© Vera Jessen Jührend)
Koen Keevel (geluidsontwerper, op de rug gezien), Corina van Eijk (regisseur) en Mark van Nispen (onder meer geluidsregie) zijn aan het werk in de oude garagebox die voor de opnames omgetoverd is tot sound booth. (© Vera Jessen Jührend)
De muziek wordt opgenomen in de stal. Een deel van de stal is schoongemaakt, maar in het grootste deel zijn de spinraggen blijven hangen. Een perfecte achtergrond voor The Other, vindt Opera Spanga. In het midden Eric Reddet, die zijn rol van Espinoza repeteert. (© Vera Jessen Jührend)
De musici nemen deze week alle muziek op. Daarna gaat het ensemble naar huis en beginnen de zangers en koorleden aan de filmopnames. (© Vera Jessen Jührend)
In de opslagruimte van Opera Spanga zijn veel oude decorstukken te vinden. Hier staan onder meer het bed en de auto uit Pagliacci & Il Tabarro (2019). Welke dingen kunnen nog gebruikt worden voor The Other? (© Vera Jessen Jührend)
Deze decoronderdelen worden buiten gespoten. Het zijn platen die in de stal over de ramen worden gehangen om de ruimte te verduisteren. (© Vera Jessen Jührend)
Ook de kostuums van de zangers worden op locatie gemaakt, in één van de schuren aan de Lindedijk. (© Vera Jessen Jührend)
Vorig artikel

Cité de l’Opera: Marcel, Cosima, David

Volgend artikel

De operahuizen gaan weer open: Milaan

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.