AchtergrondBinnenkort

De operahuizen gaan weer open: Milaan

Het is met aanpassingen, inperkingen en voorbehouden, maar de grote operahuizen in Europa maken zich op voor een nieuw seizoen. We blikken vooruit op hun gewijzigde plannen. In deze aflevering: het Teatro alla Scala in Milaan.

Volgepakt zal de Scala de komende maanden niet zijn. (© Marco Brescia / Teatro alla Scala)

Bij de Scala is geen sprake van het begin van een nieuw seizoen, maar van de hervatting van het huidige seizoen, aangezien het beroemde operahuis in Milaan zijn seizoenen altijd opent in december en in de zomer laat doorlopen.

De Scala heeft zijn plannen voor het najaar aangepast aan de huidige situatie. Tot eind oktober handhaaft het operahuis afstandsregels op het podium en in de zaal en worden alle opera’s in concertante vorm uitgevoerd. Vanaf eind oktober hoopt het theater terug naar ‘normaal’ te kunnen gaan met scenische voorstellingen, anticiperend op de grote opening van seizoen 2020/2021 in december. Hoe dat nieuwe seizoen eruit gaat zien, hoopt de Scala na de zomer bekend te maken.

Het programma

De Scala heeft ondanks de omstandigheden een programma met een groot aantal beroemde namen weten samen te stellen. Er zijn drie operaproducties. Zubin Mehta dirigeert vijf concertante Traviata’s (15 t/m 28 september), met Marina Rebeka, Atalla Ayan en Leo Nucci in de drie hoofdrollen.

Chef-dirigent Riccardo Chailly leidt een productie van Verdi’s Aida, tevens geprogrammeerd voor vijf concertante voorstellingen (6 t/m 19 oktober). Saioa Hernández zingt de titelrol, naast onder anderen Anita Rachvelishvili (Amneris), Francesco Meli (Radamès), Luca Salsi (Amonasro) en Roberto Tagliavini (Il Re).

Anita Rachvelishvili zingt Amneris in Aida. (© Salvo Sportato)

Puccini’s klassieker La bohème is de eerste operaproductie die – als de omstandigheden het toelaten – weer scenisch te zien zal zijn. Gekozen is voor de klassieke enscenering van Franco Zeffirelli. Voor de zes voorstellingen (4 t/m 17 november) is een dubbele cast aangetrokken, met Marina Rebeka en Angel Blue afwisselend in de rol van Mimì, Giorgio Berrugi en Charles Castronovo als Rodolfo, George Petean en Simone Piazzola als Marcello en Aida Garifullina en Federica Guida als Musetta. Paolo Carignani dirigeert.

Naast de operaproducties zijn er series symfonische concerten, recitals en ‘exceptionele concerten’. De heropening van het Scala-bedrijf vindt buitenshuis plaats, in de dom van Milaan, waar Riccardo Chailly op 4 september een uitvoering van Verdi’s Messa da Requiem leidt, met Tamara Wilson, Elīna Garanča, Francesco Meli en Ildar Abdrazakov als solisten.

In de recitalserie zijn bas-bariton Erwin Schrott (4 oktober), sopraan Marina Rebeka (20 oktober), sopraan Sabine Devieilhe (19 november) en bariton Simon Keenlyside (3 december) te gast.

Als ‘exceptioneel’ betiteld zijn de concerten van Maurizio Pollini (27 september), tenor Jonas Kaufmann (22 oktober), sopraan Anna Netrebko (15 november), bariton Plácido Domingo (30 november) en pianist Daniel Barenboim (5 december). Kaufmann treedt op met pianist Helmut Deutsch. Netrebko soleert naast pianist Malcolm Martineau, mezzosopraan Elena Maximova en violist Giovanni Andrea Zanon.

Zie voor meer informatie over het seizoen de website van het Teatro alla Scala.

Vorig artikel

Fotoreportage: Spanga start opnames The Other

Volgend artikel

Sybrand in Salzburg met 1000 Kraniche

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.