Nieuws

Cité de l’Opera: Marcel, Cosima, David

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 255.

Salzburg met publiek
De dvd van Orphée aux enfers – met onder anderen tenor Marcel Beekman als Aristée/Pluton – is verschenen. De productie was te zien tijdens de Salzburger Festspiele 2019.

Effecten van de steun
De Boekmanstichting onderzocht waar de gaten vallen voor de kunstensector bij de generieke maatregelen die de overheid nam tijdens de eerste maanden van de coronacrisis.

Wagner online
In het digitale Bayreuth begon vanmorgen een nieuwe dag van de Bayreuther Festspiele.

Klappen of stilte
Hoe zit het met dat wegblijven van het applaus na de eerste akte van Parsifal? Dit is het verhaal erachter, verteld in de dagboeken van Cosima Wagner.

Première van Lang
Nieuw werk van de Amerikaanse componist David Lang, wiens werk geregeld in Nederland wordt uitgevoerd, is zaterdag te horen.

Cooking soprano
Sopraan Elza van den Heever vond bij gebrek aan optredens een nieuwe manier om haar creativiteit te uiten: koken. Haar producties – vaak van een hoge visuele kwaliteit – staan op Instagram en zijn nu ook in beeld bij de Dallas Opera.

Milanese herfst
La traviata, Aida en La bohème zijn enkele van de titels in de najaarsprogrammering van de Scala in Milaan.

Francis slim
Sopraan Francis van Broekhuizen doet tot nu toe heel succesvol mee aan De Slimste Mens. Water drinkt ze synchroon met medekandidaat Horace Cohen, maar in de puntenaantallen valt geen synchroniciteit te ontdekken.

Cipolwg
De Welsh National Opera heeft twee podcasts: The O Word, in het Engels en Cipolwg, in het Welsh. In de nieuwe aflevering gaat het over de operacritici, hun nut en hun toekomst. U hoort onder anderen Rupert Christiansen, die al dertig jaar recensies schrijft.

Jurisprudentie
Hoe z is een zzp’er eigenlijk?

Gergiev Festival bedreigd
Het Rotterdamse Gergiev Festival, dat ieder jaar een flink aandeel opera in de programmering heeft, dreigt de drie ton subsidie van de gemeente Rotterdam te verliezen. Er is een petitie.

Kristine in onesie
Is het glamour of is het een voorbeeld van de verbeten pogingen op Twitter en Instagram om alles mooier te laten lijken dan het is?

Van ‘nee, tenzij’ naar ‘ja, mits’
De Raad voor Cultuur ontdekte dat de cijfermatige onderbouwing van de aanvraag van Nationale Opera & Ballet er wel was, maar ‘op een onjuiste en onvindbare plek’. De raad adviseert nu de gevraagde subsidie toe te kennen, mits NO&B voldoet aan de resterende drie voorwaarden.

In bocca al lupo
Operazangers willen zich voor aanvang in alle rust concentreren. Dus spreek ze niet aan en laat ze niet naar de ingang komen om de gratis kaartjes die je met ze geregeld hebt te ontvangen. Succes wensen mag wel.

Vorig artikel

René Seghers hoopt op reveil Nederlandse opera's

Volgend artikel

Fotoreportage: Spanga start opnames The Other

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.