Achtergrond

Youtube-portret: Giuseppe Taddei

Giuseppe Taddei maakte ongekend lang deel uit van de operawereld. Hij begon op piepjonge leeftijd in Lohengrin en stond bijna zeventig jaar later nog steeds op het toneel. Een portret in beeld van de deze week overleden Italiaanse bariton. Met dank aan Youtube.

Taddei als Gianni Schicchi.

Taddei werd geboren in Genua en studeerde zang in Rome. Bij het operahuis van de hoofdstad maakte hij in 1936 als 20-jarig broekie zijn operadebuut, als Heerrufer in Lohengrin van Wagner.

Onder de hoede van maestro Tullio Serafin kreeg Taddei de kans diverse rollen bij het operahuis van Rome op zich te nemen – todat een paar jaar later de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Taddei moest in dienst, maar mocht in Rome blijven om voor soldaten op te treden.

Toen Italië zich in 1943 echter overgaf aan de geallieerden en de Duitsers het land bezetten, belandde Taddei in een krijgsgevangenenkamp. Ook daar bleef zijn stem niet onopgemerkt: hij werd een zogenoemde kampzanger.

Na de oorlog, vanaf 1948, begon Taddei’s carrière pas echt goed. Hij zong twee seizoenen bij de Wiener Staatsoper, waar Herbert von Karajan verzot op hem was. Daarna spreidden zijn activiteiten zich uit naar grote operahuzien zoals de Scala, het Royal Opera House en de Salzburger Festspiele.

Taddei zong vele rollen, zowel heel dramatisch als heel komisch. Dat laatste ging hem uitstekend af. Hij stond niet voor niets bekend om zijn grappen en grollen.

Hieronder een voorbeeld. Het is een oud filmpje van Donizetti’s L’Elisir d’amore. Taddei zingt de rol van Dulcamara.

 

Binnen het brede repertoire van Taddei lag de nadruk op rollen van Mozart en Verdi. Zo zong hij zowel Leporello als de titelrol in Don Giovanni.

Hieronder een illustratie van één van zijn Mozart-vertolkingen: Figaro in Le nozze di Figaro. Taddei zingt de aria ‘Non piu andrai’. Giulietta Simionato (enkele weken geleden overleden) is te zien als Cherubino.`

Van Verdi zong Taddei rollen als Ernani, Macbeth, Rigoletto, Amonasro, Jago en Falstaff. Hieronder de aria ‘Cortigiani vil razza dannata’ uit Rigoletto. Het is een opname uit 1953.

Het was met Verdi dat Taddei in september 1985 – op 69-jarige leeftijd! – debuteerde bij de Metropolitan Opera in New York. Hij zong de titelrol in Falstaff. Hieronder een fragment uit de opera.

Een jaar later vierde Taddei zijn 70ste verjaardag met een concert tijdens het Heilbrun Festival. Hoor hoe jong hij nog klinkt.

Taddei overleed op 2 juni 2010, enkele weken voor hij 94 jaar zou worden.

Vorig artikel

Onbekende Donizetti staat bol van hilariteit

Volgend artikel

Py maakt stijlvol debuut met Curlew River

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.