Achtergrond

De wereld in 40 operahuizen: Hongkong

Wat rond 1600 in Italië begon, is inmiddels een mondiaal fenomeen. Opera, je vindt het bijna overal. In een tamelijk roekeloze trip over de wereld worden veertig willekeurige operahuizen uitgelicht, met een kiekje en een praatje. In deel 15 het Grand Theatre in Hongkong.

Vanaf Tokio vliegen we zo'n 2500 kilometer naar het westen, om te landen in Hongkong: een bruisende, moderne stad, die echter pas sinds kort een operagezelschap kent: Opera Hong Kong, gehuisvest in het imposante Hong Kong Cultural Centre.

Het gebouw
Het Grand Theatre in Hongkong is onderdeel van het Hong Kong Cultural Centre, een opvallend bouwsel, gelegen aan het water. Het werd tussen 1984 en 1989 gebouwd en biedt aan een breed scala aan culturele activiteiten onderdak. Zo bevat het gebouw naast het Grand Theatre een concerthal met ruim 2000 plaatsen, een kleiner theater, een ruimte voor tentoonstellingen en vier foyers, die ook voor tentoonstelingen gebruikt worden.

Het Grand Theatre is speciaal ontworpen voor grote opera’s, balletwerken, musicals en dansen. Er is plek voor 1734 toeschouwers, verspreid over drie verdiepingen. Het theater beschikt over diverse moderne theatertechnieken, waaronder boventitels in vijf talen.

Het theater is de meest gebruikte zaal in het gehele Cultural Centre. Het gehele jaar zijn er voorstellingen, die – als je het theater moet geloven – doorgaans volgepakt zitten.

Het gezelschap
De Opera Hong Kong is het belangrijkste gezelschap op operagebied in Hongkong, naast een aantal instellingen die nu en dan de ‘kantonese opera’ promoten in het Grand Theatre. Het gezelschap werd in juli 2003 opgericht, als eerste operagezelschap in Hongkong.

Opera Hong Kong streeft ernaar de waardering voor opera in Hongkong te vergroten en lokale muziektalenten te promoten. ,,We zijn ervan overtuigd dat opera een permanente plek zou moeten krijgen in een cultureel levendige stad als Hongkong”, aldus het gezelschap op haar website.

Sinds 2003 heeft de Opera Hong Kong onder artistieke leiding van tenor Warren Mok zeven producties gemaakt: La Traviata, Turandot, Carmen, Le nozze di Figaro, Roméo et Juliette, Aida en Werther. Daarnaast gaf het concertuitvoeringen van bijvoorbeeld Mozarts requiem en Samson et Dalila, organiseerde het recitals (met onder andere Denyce Graves) en voerde het een enkele keer een musical op.

Opera Hong Kong besteedt ook veel aandacht aan educatieve programma’s om opera onder de aandacht van een groter, met name jonger publiek te brengen. Zo organiseert het schoolreisjes, zomerkampen en masterclasses.

In 2004 richtte het gezelschap een eigen koor op, in 2008 volgde een kinderkoor. Voor haar producties werkt het gezelschap samen met het Hong Kong Philharmonic Orchestra.

Seizoen 2010/2011
Dit seizoen staat de achtste productie van Opera Hong Kong op het programma: La Bohème van Puccini. De opera wordt vijf keer opgevoerd in het Grand Theatre. De regie komt van Maurizio di Mattia, de voorstellingen worden muzikaal geleid door Gianluca Martinenghi en Bruno Aprea. Het is een coproductie met het Teatro dell’Opera uit Rome. De cast bestaat uit internationale en lokale zangers, maar er wordt niet vermeld wie.

Zie voor meer informatie de websites van het Hong Kong Cultural Centre en Opera Hong Kong.

De reis tot nu toe
Amsterdam
Hamburg
Kopenhagen
Oslo
Stockholm
Helsinki
Tallinn
Riga
Vilnius
Warschau
Minsk
Moskou
Peking
Tokio

Vorig artikel

Tosca opent 10e seizoen Opera Producties

Volgend artikel

Audities Nederlands Studenten Kamerkoor

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.