Achtergrond

De wereld in 40 operahuizen: Amsterdam

Wat rond 1600 in Italië begon, is inmiddels een mondiaal fenomeen. Opera, je vindt het bijna overal. In een tamelijk roekeloze trip over de wereld worden veertig willekeurige operahuizen uitgelicht, met een kiekje en een praatje. In deel 1 Het Muziektheater in Amsterdam.

(Foto: Edwin Walvis.)

Het gebouw
Het Muziektheater werd geopend op 23 september 1986. Het ligt aan de Amsterdamse Amstel. De 14 meter hoge, rondlopende foyers liggen aan een glasgevel, wat uitzicht biedt over de Amstel. De zaal geeft ruimte aan 1600 bezoekers, maar door de halfronde vorm zijn de afstanden tot het podium kort.

Het gezelschap
Het Muziektheater huist Het Nationale Ballet en De Nederlandse Opera (DNO). DNO werd in 1946 opgericht als ‘de Opera’. In 1964 veranderde de naam in De Nederlandse Opera Stichting en vanaf het moment dat Het Muziektheater in 1986 betrokken werd, ging het gezelschap De Nederlandse Opera heten.

DNO presenteert gemiddeld elf producties per seizoen. Sinds 1988 is Pierre Audi de artistiek directeur. Hij zet ieder seizoen wel een hedendaags werk op het toneel, in combinatie met bekende en minder bekende werken uit het bestaande repertoire, die vaak in moderne producties worden gehezen.

Audi regisseerde in 2005 de volledige Der Ring des Nibelungen van Wagner en liet Jossi Wieler en Sergio Morabito in 2006 een Mozart-Da Ponte-cylcus maken, met Così fan tutte, Don Giovanni en Le nozze di Figaro.

Seizoen 2010/2011
Het nieuwe seizoen in Amsterdam telt twaalf producties. Het begint met Les vêpres siciliennes van Verdi en eindigt met Jevgeni Onjegin van Tsjaikovski. Er is een hedendaags werk als Dionysos van Rihm te zien, maar ook barokwerk als Platée. Verder zijn er klassiekers als Roméo et Juliette, Don Giovanni en Der Rosenkavalier.

Bekende namen die Amsterdam aandoen, zijn regisseurs als Christof Loy, Olivier Py, Willy Decker en Robert Carsen en zangers/dirigenten als Emily Magee, Marc Minkowski, Nadja Michael, Anne Schwanewilms, Simon Rattle, Cyndia Sieden, Mariss Jansons, Krassimira Stoyanova en Bo Skovhus.

Meer informatie: www.dno.nl.

Vorig artikel

Salome met legendes besluit Verbier Festival

Volgend artikel

Kalender 2010/2011 staat online

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.