Achtergrond

De wereld in 40 operahuizen: Tel Aviv

Wat rond 1600 in Italië begon, is inmiddels een mondiaal fenomeen. Opera, je vindt het bijna overal. In een tamelijk roekeloze trip over de wereld worden veertig willekeurige operahuizen uitgelicht, met een kiekje en een praatje. In deel 22 het Tel Aviv Performing Arts Center.

Na een rustpauze in Ankara zakken we af, zo'n 900 kilometer, naar Tel Aviv, naar het moderne Performing Arts Center.

Het gebouw
Het Performing Arts Center in Tel Aviv opende haar deuren in oktober 1994. Het gebouw werd ontworpen door Yakoov Rechter en wordt jaarlijks door zo’n miljoen mensen bezocht.

Het complex speelt een belangrijke rol in het culturele leven van Tel Aviv. Het ruime toneel, de moderne theatertechnieken en akoestiek boden eindelijk de mogelijkheid om op fatsoenlijke wijze opera, ballet en musical te produceren.

Het gezelschap
Het Tel Aviv Performing Arts Center is de thuisbasis van de Israeli Opera. Dat gezelschap werd in 1985 opgericht. Opera was toen al een gangbare kunstvorm in Israël. De eerste voorstelling in Tel Aviv, La Traviata, vond bijvoorbeeld al plaats in 1923, geïnitieerd door Mordechai Golinkin.

Er volgden meer initiatieven, zoals de Palestine Folk Opera van Marc Lavry en George Singer in 1940 en de Israel National Opera, opgericht door de Amerikaanse sopraan Edis de Philippe in 1945. Dat werd enkele jaren later het eerste operagezelschap van de nieuwe staat Israël.

De Philippe bracht veel jonge operasterren naar Israël om ervaring op te doen. Zo verkeerde Plácido Domingo nog voor hij beroemd was drie jaar in Tel Aviv, waar hij zijn tenorrepertoire begon op te bouwen.

Inmiddels is het dus de Israeli Opera die het land van opera voorziet. Het gezelschap produceert ieder seizoen zo’n acht producties. Het wordt geleid door algemeen directeur Hanna Munitz en muzikaal directeur David Stern.

Seizoen 2010/2011
De Israeli Opera presenteert dit seizoen negen titels: Porgy & Bess, Hertog Blauwbaards burcht in een double bill met de Kindertotenlieder, Ernani, La Fille du Régiment, Lady Macbeth of Mtsensk, Norma, Die Zauberflöte, La Traviata en een openluchtvoorstelling van Aida.

De opera’s zijn deels bezet met internationale sterren en deels met zangers uit eigen land. Bekende namen die Tel Aviv aandoen, zijn Carlo Guelfi in Ernani, Robert McPherson in La Fille du Régiment, Eva Mei en Daniella Barcellona als Adalgisa in Norma, Martijn Cornet als Papageno in Die Zauberflöte (!), Dimitra Theodossiou als Norma en Aida en Marco Berti in Aida.

Zie voor meer informatie www.israel-opera.co.il/eng.

De reis tot nu toe
Amsterdam
Hamburg
Kopenhagen
Oslo
Stockholm
Helsinki
Tallinn
Riga
Vilnius
Warschau
Minsk
Moskou
Peking
Tokio
Hongkong
Wellington
Sydney
Kuala Lumpur
Hanoi
Mumbai
Ankara

Vorig artikel

Vers goud uit Wenen: Faust

Volgend artikel

Recital Güra: Schubert op z’n subtielst

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Basia Jaworski
    23 november 2010 at 18:19

    En Shicoff, en Poplavskaya, en Massis, en Scianduzzi, en Miricioiu, en … en wie eigenlijk niet?
    Placido komt er nog steeds regelmatig ….

    http://www.operamagazine.nl/featured/5940/droomcast-brengt-la-juive-in-tel-aviv/