Achtergrond

Youtube-portret: Ildebrando d’Arcangelo

Ildebrando d’Arcangelo is één van de populairste ‘barihunks’ van dit moment. Maar het is niet alleen zijn look die hem kind aan huis heeft gemaakt bij de grootste operahuizen van de wereld – zingen kan hij ook. Een portret in beeld. Met dank aan Youtube.

Ildebrando D'Arcangelo (foto: Fadil Berisha).

De Italiaanse bas-bariton Ildebrando D’Arcangelo werd geboren in Pescara, waar hij in 1985 zang begon te studeren aan het conservatorium. Hij vervolgde zijn studie in Bologna, onder Paride Venturi, en maakte in 1991 zijn operadebuut, in Così fan tutte.

Daarna ging het hard met de inmiddels 41-jarige zanger. In 1994 zong hij al onder John Eliot Gardiner, namelijk Leporello in Don Giovanni. Hij zong de rol in een productie in Parma en datzelfde jaar tijdens een semiscenische uitvoering in het Concertgebouw, in het kader van het Holland Festival.

Hieronder een fragment van dat laatste optreden. Als Elvira is Charlotte Margiono te zien. Gardiner dirigeert.

 

Hetzelfde jaar, 1994, debuteerde D’Arcangelo al bij de Metropolitan Opera in New York, als Masetto in Don Giovanni. Later voegde hij ook nog de titelrol van Mozarts meesterwerk aan zijn repertoire toe. Die rol zingt hij bijvoorbeeld momenteel bij de Wiener Staatsoper.

Hieronder één van zijn recente Don Giovanni-vertolkingen, in juli 2009 tijdens het Macerata Opera Festival Sferisterio. D’Arcangelo zingt ‘La ci darem la mano’ met Manuela Bisceglie als Zerlina.

In 1996 debuteerde de Italiaan bij de Salzburger Festspiele in een andere opera van Mozart: Le nozze di Figaro. De rol van Figaro zong hij ook in 2006 in de Scala in Milaan, met onder andere Anna Netrebko in de cast. Die productie werd op cd en dvd uitgebracht. Hieronder een fragment. D’Arcangelo zingt ‘Non piu andrai’.

Naast zijn vele Mozart-werk (hij zong ook nog de graaf in Le nozze di Figaro en zowel Guglielmo als Don Alfonso in Così fan tutte) zong D’Arcangelo in diverse opera’s van belcantocomponisten als Rossini, Bellini en Donizetti.

Hieronder zingt hij Dulcamara’s aria ‘Udite, udite, o rustici’ uit L’elisir d’amore van Donizetti.

Met Mozart en de belcantomeesters is de carrière van D’Arcangelo echter nog lang niet gedekt. Eén van zijn soloalbums bij Deutsche Grammophon vulde hij bijvoorbeeld met aria’s van Händel.

D’Arcangelo zong verder Verdi (Il Trovatore en het requiem), Bizet (Escamillo in Carmen), Puccini (La Bohème), Gounod (Mephistopheles in Faust) en nog diverse andere partijen.

Hieronder zingt hij de Mephistopheles van Arrigo Boito. Het gaat om een concert in Ravenna, 2005, onder leiding van Riccardo Muti.

Zie voor meer informatie over D’Arcangelo en zijn uitgebreide discografie de website van Deutsche Grammophon.

Vorig artikel

La Bartoli ontroert in het Concertgebouw

Volgend artikel

Nieuw: ff een symfonietje pakken

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.