Binnenkort

Met brengt Nixon in China op het witte doek

De Metropolitan Opera zendt zaterdag 12 februari in bioscopen over de hele wereld de opera Nixon in China van John Adams uit. James Maddalena vertolkt de hoofdrol en de componist staat zelf op de bok. De productie wordt ook op diverse plekken in Nederland vertoond.

Componist John Adams en regisseur Peter Sellars maakten samen drie opera’s, waarvan Nixon in China de bekendste is. Het werk gaat over het bezoek dat president Richard Nixon in de jaren zeventig aan China aflegde. De opera bevat minimal music, romantische uitbarstingen en ironische stijlcitaten. Het leverde de componist een Grammy Award op.

De Metropolitan Opera uit New York zet de opera zaterdag in de productie van Sellars op het toneel, als onderdeel van haar populaire live-bioscoopuitzendingen. De componist leidt zelf het orkest van de Met.

James Maddalena zingt de rol van Richard Nixon, Janis Kelly is zijn vrouw en Robert Brubaker is Mao Zedong. De overige rollen worden bezet door Kathleen Kim, Russell Braun en Richard Paul Fink.

In Nederland doen diverse bioscopen aan de New Yorkse opera-uitzendingen mee, waaronder vestigingen van Pathé, Cinema de Kroon in Zwolle, Cinemec in Ede en Foroxity in Limburg.

Zie voor meer informatie over de voorstelling de website van de Metropolitan Opera.

Hieronder een fragment van de generale repetitie van de productie:

Vorig artikel

Sarah Connolly: een koninklijke Dido

Volgend artikel

Robert Holl zingt liederen van Moessorgski

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

 1. Leen Roetman
  13 februari 2011 at 15:29

  Gisteravond was ik voor het eerst in Tuchinski in Amsterdam. Zo’n mooi en bijzonder theater draagt nog meer bij aan een feestelijke avond uit. Ik had deze opera van John Adams nog nooit gezien en als je dan John Adams en Peter Sellars in een pauze zelf hoort vertellen over deze legendarische opera, krijg je het gevoel iets historisch mee te maken.
  De muziek van John Adams spreekt mij erg aan, met aangrijpende en ontroerende aria’s. De teksten waren voor mij echter niet altijd even goed te volgen. Dat vraagt nadere studie!
  Indringende (video)regie van Peter Sellars. Prima zangers, jammer dat Nixon (James Maddalena) halverwege een lichte kikker in zijn keel kreeg die er niet meer uitging.
  De inleiding van Bo van der Meulen vond ik ook erg behulpzaam en informatief. Dat zouden ze elders ook moeten doen.

 2. Basia Jaworski
  13 februari 2011 at 19:21

  Ik was er ook en ben het helemaal met je eens, Leen!
  Het was werkelijk geweldig en aan het eind, na de prachtige aria van Chou En-Lai, had ik werkelijk brok in mijn keel.
  En het was helaas waar dat James Maddalena niet 100% meer was. Hij is simpelweg uitgezongen, maar hij is zo ongeloofelijk bij de rol betrokken dat ik het hem vergeef.
  De rest van de cast was voormidabel.
  Hopelijk word de opera ook op DVD uitgebracht, het werd tijd!