Binnenkort

JT Bioscopen zenden Aida uit Bregenz uit

Drie JT Bioscopen zenden dinsdag 15 maart Verdi’s beroemde opera Aida uit. De productie werd eerder live opgenomen tijdens de Bregenzer Festspiele in Oostenrijk. De titelrol wordt gezongen door Tatiana Serjan, Carlo Rizzi dirigeert en Graham Vick regisseert.

JT Bioscopen zendt sinds dit seizoen in Amersfoort, Heerhugowaard en Nijmegen opera’s uit. Eerder dit seizoen stonden titels als Carmen, Roméo et Juliette en Rigoletto op het programma. Op dinsdag 15 maart volgt Aida.

De beroemde opera van Verdi gaat over een Egyptische legeraanvoerder, Radames, die verliefd wordt op Aida, een prinses van Nubië die als slavin de Egyptische prinses Amneris dient. Omdat Amneris op haar beurt verliefd is op Radames, wordt de liefde tussen de aanvoerder en Aida onmogelijk.

De productie die JT uitzendt, werd in 2009 opgenomen tijdens de Bregenzer Festspiele. Daar draaide de voorstelling in 2009 en 2010. Met een totaal aantal bezoekers van 345.000 werd de opera één van de succesvolste uit de geschiedenis van het festival.

De Italiaanse dirigent Carlo Rizzi leidt de voorstelling. De moderne regie komt van de hand van Graham Vick. De cast bestaat uit onder andere Tatiana Serjan (Aida), Iano Tamar (Amneris), Rubens Pelizzari (Radames), Tigran Martirossian (Ramphis) en Ian Paterson (Amonasro).

De uitzending begint om 20.00 uur. In een opgenomen voorprogramma geeft operakenner Maarten-Jan Dongelmans een inleiding op de opera.

Zie voor meer informatie de website van JT Bioscopen.

Vorig artikel

Negentien opera's in nieuwe seizoen Parijs

Volgend artikel

Márai’s Gloed in sublieme operabewerking

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

7Reacties

 1. Erik
  9 maart 2011 at 23:35

  Wellicht zou Place de L’Opera beter kunnen schrijven dat men de eerder opgenomen uitzending “vertoond” in plaats van dat men een uitzending van nota bene een in 2009 opgenomen uitzending in de bioscoop “uitzend”??

 2. Pieter K. de Haan
  10 maart 2011 at 12:29

  De bioscopen zenden “Aida” inderdaad niet uit maar vertonen een eerder gemaakte opname daarvan. Dat neemt niet weg, dat in Erik’s reactie “vertoonT” en “uitzendT” had behoren te staan.

 3. Basia Jaworski
  10 maart 2011 at 13:23

  Dat krijg je met muggenzifterij! :-))
  Maar wat eigenlijk de allerbelangrijkste is: het is een barslechte productie, waar niets, maar dan ook niets klopt!
  Daar heeft Jordi ooit over geschreven en ik ben het met hem eens.
  Sterker: ik vind dat hij nog te mild was!

  http://www.operamagazine.nl/recensies/cd-recensies/7035/politieke-regie-ontsiert-bregenzer-aida/

 4. Felix
  10 maart 2011 at 13:36

  Mag ik de heer P. K. de Haan er tot slot op wijzen dat er geen komma behoort te staan tussen ‘weg’ en ‘dat’? Bovendien mist er een komma tussen ‘uit’ en ‘maar’ en wordt er een overbodige apostrof gebruikt in ‘Erik’s’! Fijne dag nog!

  P.S. ‘…had behoren te staan’ lijkt me een overbodig gebruik van de lijdende vorm.

 5. Pieter K. de Haan
  10 maart 2011 at 16:52

  De kritiek van de heer Felix op mijn misbruik van de apostrof is terecht. Ik betwijfel of dat ook het geval is met zijn aanmerkingen op het al dan niet plaatsen van een komma en op het gebruik van de lijdende vorm. “Bovendien mist er een komma tussen…..” verdient in het kader van deze scherpslijperij overigens (ook) geen schoonheidsprijs.

  P.S. Wie bepaalt trouwens of een discussie is of wordt gesloten?

 6. Spen1992
  10 maart 2011 at 17:33

  Dat bepaalt niemand denk ik, maar de discussie gaat nu dan ook over spelling en niet over Aida xD

 7. Erik
  11 maart 2011 at 19:32

  Héééérluk dat geseik!!

  En deed Pietertje dat al niet eerder??

  http://www.operamagazine.nl/headline/2126/requiem-met-lange-adem/