Binnenkort

Opera in de media: week 8 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 8 van 2021 (20 – 26 februari) is het recital van Vittorio Grigolo vanuit de Scala op maandag.

Metropolitan Opera: streams

Dmitri Hvorostovsky in Il Trovatore. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

In de serie Live in HD-online streamt de Metropolitan Opera in New York iedere dag een productie uit het verleden. Originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief) vindt u op de website van de Met. De Franco Zeffirelli-week wordt op zaterdag vervolgd met Don Giovanni uit 1990, met Karita Mattila en Dawn Upshaw. Op zondag is er Carmen met Angela Gheorghiu en op maandag kunt u kijken naar Turandot onder leiding van Andris Nelsons met Marina Poplavskaya. Op dinsdag begint een aan Dmitri Hvorostovsky gewijde week. De Rus overleed in 2017. U ziet hem in onder meer Il trovatore, Pique Dame en Jevgeni Onjegin.

Wiener Staatsoper: streams

De Wiener Staatsoper streamt de komende dagen om 19.00 uur verschillende producties. Op zaterdag is Bellini’s La sonnambula te zien, met Juan Diego Flórez, op zondag staat Carmen gepland, met Anita Rachvelishvili in de hoofdrol, en op maandag ziet u L’elisir d’amore met Stephen Costello.

Bayerische Staatsoper: Staatsoper.TV

In de serie Montagsstück brengt het operahuis in München liedoptredens van Edwin Crossley-Mercer en Lise Davidsen in werken van Beethoven.

NPO Radio 4

Deze week brengt de NTR ZaterdagMatinee een concert door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Ingo Metzmacher. Muziek van Bach gaat vooraf aan het Altvioolconcert van Höller en Eine ekklesiastische Ak van Bern Alois Zimmermann. In dat werk is Georg Nigl de vocale solist.

NTR Opera Live (zaterdag om 19.00 uur) heeft een opname uit mei 1987. De opera Ghiselle van César Franck werd toen uitgevoerd door solisten als Mary Willems, Thea van der Putten en Lucia Meeuwsen. Ook het Groot Omroepkoor zong bij het Radio Symfonie Orkest onder leiding van Kenneth Montgomery.

Bariton Martijn Cornet. (© Sarah Wijzenbeek)

In Spiegelzaal (zondag om 10.00 uur) zijn Martijn Cornet en het Ragazze Quartet te gast. Aanleiding is hun net verschenen cd met een bewerking van Schuberts Winterreise.

Het Zondagmiddagconcert is vanaf 14.00 uur gewijd aan de vierde symfonie van Mahler. Anna Prohaska is de solist bij het Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons.

In het Avondconcert van zondag (20.00 uur) is bariton Matthias Goerne te horen bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Onder leiding van Lahav Shani klinkt Diepenbrocks Im grossen Schweigen. In het tweede deel van de uitzending zingt Goerne, begeleid op de piano door Lahav Shani, liederen van onder anderen Mahler en Schubert.

Bariton Thomas Oliemans en pianist Paolo Giacometti namen afgelopen vrijdag een recital op in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Op het programma stonden liederen van Hugo Wolf en de cyclus Dichterliebe van Robert Schumann. De uitzending is op dinsdag in het Avondconcert.

Podium Witteman

Dichter/cabaretier Ivo de Wijs is te gast in Podium Witteman op zondag op NPO 2. Hij denkt dat elke dichter blij zou zijn met een componist als Schubert, die de tekst zo veel recht doet. Bariton Martijn Cornet en het Ragazze Quartet illustreren dat met een lied van hun recente Winterreise-cd: ‘Auf dem Flusse’.

BBC Radio 3

De zaterdagopera van BBC Radio 3 is het slot van Wagners Ring des Nibelungen, Götterdämmerung. Bij de opname uit 2018 met het orkest van het Royal Opera House zongen onder anderen Nina Stemme en Stefan Vinke. Dirigent was Antonio Pappano. Aanvang is 18.00 uur.

Op donderdag klinkt om 15.00 uur in de operamatinee Rameau’s Hippolyte et Aricie. Solisten zijn onder anderen Reinoud Van Mechelen, Elsa Benoit en Stéphane Degout.

Stream Aida

Lotte de Beer. (© Philipp Ottendörfer)

De enscenering van Verdi’s Aida die Lotte de Beer voor de Opéra Bastille maakte is te zien op Arte Concert. Solisten zijn Sondra Radvanovsky, Ksenia Dudnikova en Jonas Kaufmann. Michele Mariotti stond voor het orkest.

Norman en Battle bij NPO 2 Extra

Op zondag om 20.30 uur zendt NPO 2 Extra een spiritualsconcert uit dat Jessye Norman en Kathleen Battle gaven met leden van de New York Philharmonic, het Metropolitan Opera Orchestra en het Metropolitan Opera Chorus, onder leiding van James Levine. De opname werd gemaakt in maart 1990 in Carnegie Hall, New York.

Recital Vittorio Grigolo

Vanuit een lege zaal streamt het Teatro alla Scala maandagavond om 20.00 uur een recital van tenor Vittorio Grigolo met een programma met werk van Leoncavallo, De Curtis en Tosti. De zanger wordt begeleid door Vincenzo Scalera op de piano. Het optreden is te zien op de website van de Scala, YouTube en Facebook.

Nieuw op YouTube

De Scottish Opera nam in december een geënsceneerde uitvoering van Humperdincks Hänsel und Gretel op. De video staat sinds deze week online. Het huis maakte ook een videoversie met audiocommentaar, dat de handeling op het podium volgt.

Stream Actéon

De jachtopera Actéon van Charpentier werd recent verfilmd door het Parijse Théâtre du Châtelet. De video staat nog op de website van het theater.

Podcast

In een podcast van De Nationale Opera nemen Laura Roling en pianist Jan-Paul Grijpink de luisteraars mee in Wagners Ring des Nibelungen.

Stream Die lustige Witwe

De opvoering van Die lustige Witwe bij De Nationale Opera is afgezegd, maar wie de operette toch wil zien, kan terecht bij de stream van het Teatro Verdi di Padova. Dirigent Alvise Casellati leidt het orkest. De stream is op zondag om 17.00 uur te zien op de website en het YouTube-kanaal van het operahuis.

Vorig artikel

Viotti dirigeert NedPhO en DNO-koor

Volgend artikel

Edesche Concertzaal lanceert Classical At Home

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.