Binnenkort

The Tempest beleeft Nederlandse première

Nog niet eerder werd de opera The Tempest van de Britse hedendaagse componist Thomas Adès in Nederland uitgevoerd. Aanstaande zaterdag (16/5) heeft de ZaterdagMatinee de primeur, wanner het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Markus Stenz het stuk zal opvoeren in het Concertgebouw.

The Tempest ging in 2004 in première in het Londense operahuis Covent Garden, waar Adès zijn werk zelf dirigeerde. New York Times-recensent Anthony Tommasini, die één van de voorstellingen bijwoonde, vond het een ‘bekoorlijke opera’en deed verslag van de ‘heroïsche ovatie’ die de jonge componist (38) na afloop ontving. „The Tempest is het werk van een componist die geweldig getalenteerd is, en dat ook weet.”

Michael White was in The Independent al even enthousiast. „Het is waarschijnlijk de eerste nieuwe opera die ik in twintig jaar heb meegemaakt, die me behalve intellectueel prikkelde ook diep raakte.”

The Tempest is een bewerking van het gelijknamige toneelstuk van William Shakespeare. Het gaat over Prospero, die al twaalf jaar met zijn dochter Miranda op een eiland vertoeft, door toedoen van zijn broer Antonio, die de macht als hertog van Milaan wilde overnemen. Het libretto is van Meredith Oakes.

„Adès’ muzikale taal is toegankelijk, waarmee hij duidelijk in de traditie van Benjamin Britten staat”, beschrijft de organisatie van de ZaterdagMatinee. „Ook op vocaal vlak weet hij virtuoos te schrijven, waarbij de partij van de luchtgeest Ariel zelfs tot de driegestreepte f reikt, de regionen van Mozarts Koningin van de Nacht.”

Tijdens een ZaterdagMatinee in juni 2006 werden al eens drie scènes van de opera opgevoerd. Nu volgt een volledige uitvoering. Tijdens het concert aanstaande zaterdag zingen twee solisten mee die ook bij de cast van de première in Londen zaten: bariton Simon Keenlyside en Cyndia Sieden (die overigens in alle vier de producties die er tot nu toe van de opera zijn geweest meezong).

De andere solisten zijn William Ferguson, Patricia Risley, Gregory Warren, Philip Sheffield, David Curry, Stephen Richardson, David Hansen, Mark Stone en Quentin Hayes. Van hen zongen Ferguson, Risley en Hansen ook mee in de Amerikaanse première van het stuk, in 2006. De Duitser Markus Stenz zal het concert dirigeren.

De ZaterdagMatinee begint om 14.00 uur in het Concertgebouw in Amsterdam en wordt ook uitgezonden op Radio 4.

Hieronder bij wijze van tipje van de sluier een fragment uit de eerste uitvoering in 2004, met Cyndia Sieden als de geest Ariel.

Vorig artikel

Georgië bouwt groots operatheater

Volgend artikel

Opera over de grens

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.